Τουρκία

Το πήρε απόφαση ο Ερντογάν: F-35 τέλος! – Υπόσχεται «εθνικό μαχητικό» εντός του 2023

Οστεοπόρωση: Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Στο επόμενο στάδιο, αυτό της αποδοχής, φαίνεται πως περνά οριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την υπόθεση των F-35. Μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ερντογάν, είχε περάσει από 40 κύματα: Αρχικά είχε αρνηθεί να το αποδεχθεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε πως οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το «λάθος» τους.

Στη συνέχεια, υποστήριζε ότι μία κοινή επιτροπή ΗΠΑ και Τουρκίας θα εξέταζε τον αν και κατά πόσον οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 είναι ασύμβατοι ή όχι με τα F-35. Ακολούθησε η τακτική «έχουμε πληρώσει για τα F-35, ας μας τα δώσουν σε F-16».

Τώρα πάντως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως έκλεισε οριστικά η υπόθεση των F-35 και αντ’ αυτού η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας θα ενισχυθεί με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, γνωστό και ως TF-X.

«Το 2023 το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας θα το βγάλουμε από το υπόστεγο και θα το δείξουμε στον κόσμο. Δεν θα καθυστερήσουμε ιδιαίτερα την πρώτη του πτήση και αυτό το βήμα μας προχωράει γρήγορα, Η πρώτη πτήση του σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2025», είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως εάν δεν είχε ναυαγήσει η συμφωνία με της ΗΠΑ, στην Άγκυρα θα είχαν φτάσει το 2021 τα πρώτα F-35 και έως το 2029 θα είχε παραλάβει 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς.

Βέβαια ο Ερντογάν επιχείρησε να «τονώσει» το «φρόνημα» των Τούρκων – καθώς η χώρα του έχει ήδη εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο – με το επιχείρημα «ουδέν κακόν, αμιγές καλού», δηλαδή ότι το εξοπλιστικό «εμπάργκο» που υφίσταται η Τουρκία, της έχει βγει σε καλό.

«Ζητήσαμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν τα έδωσαν. Κι εμείς κατασκευάσαμε τα δικά μας όπως το Αnka, το Bayraktar, το Αkinci και το Aksungur… Ζητήσαμε αντιαεροπορικά συστήματα δεν μας τα έδωσαν. Κι εμείς πρώτα αγοράσαμε από άλλη χώρα (σσ τους S-400) και για την ώρα κατασκευάσαμε τα συστήματα Hisar, σύντομα θα έχουμε το Siper και αργότερα θα κάνουμε και πιο εξελιγμένο σύστημα» ανέφερε ο Ερντογάν.

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr