Τουρκία

Τουρκία: 74% έχασε η τουρκική λίρα επί Ερντογάν – Χωρίς ψωμί περίπου 1.000.000 πολίτες

Ο Γερμανός πρέσβης εξήγησε τον λόγο που η Μέρκελ δεν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία, μετά τις απανωτές υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας – Στα όρια της φτώχειας χιλιάδες πολίτες.

Αντιμέτωποι με την φτώχεια χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία, έπειτα από την «βουτιά» που σημείωσε η τουρκική λίρα την εβδομάδα που πέρασε. Οικογένειες και νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και το βασικότερο καθημερινό αγαθό, το ψωμί, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε απλούς κατοίκους της χώρας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως 1 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ψωμό!

Στην Τουρκία αυτή την ώρα ένα μπούτι αρνιού κοστίζει περίπου 100 λίρες, δηλαδή 10 ευρώ, εξήγησε κάτοικος της Κωνσταντινούπολης μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV και της Φαίης Μαυραγάνη, «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει». Απλησίαστα είναι, σύμφωνα με την ίδια, και τα περισσότερα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης για κάποιον που θέλει να νοικιάσει. Στη χώρα ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ενώ ένας βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου δεν λαμβάνει περισσότερα από 800 ευρώ τον μήνα.

Δραματική η κατάρρευση της τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια

Από τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την προεδρία, η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 74% ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 28,5% της αξίας της. Το Σάββατο (27/3), ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου άσκησε σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ μέσα από τηλεοπτικό σποτ άφησε υπόνοιες για πλουτισμό, μετά την απόφαση του Ερντογάν να διώξει έναν κεντρικό τραπεζίτη και να οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με διεθνείς οίκους, οι τουρκικές τράπεζες έχουν παρέμβει στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ξοδεύοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την κατάρρευση της λίρας. Το Σάββατο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού. «Το ψωμί πρέπει να μπαίνει σε κάθε σπίτι κάθε κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Ο δήμαρχος παλεύει γι’ αυτό. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεινάει», δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.