Τουρκία

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός και «πυρά» ειδικών κατά Ερντογάν (pics)

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός και «πυρά» ειδικών κατά Ερντογάν (pics)

Έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφεται στην Τουρκία, καθώς η χώρα έχει το υψηλότερο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων της covid στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Και έπειτα από τις εκκλήσεις των γιατρών και της αντιπολίτευσης, οι αρχές ενίσχυσαν την περασμένη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα.

Το υπουργείο Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 50.678 κρούσματα ενώ υπέκυψαν ακόμη 237 ασθενείς.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φτάσει τους 33.939 νεκρούς και τα 3.849.011 κρούσματα.

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός και «πυρά» ειδικών κατά Ερντογάν (pics)

Στα τουρκικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.824 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης, που άρχισε την 14η Ιανουαρίου και βασίζεται στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac, συνεχίζεται. Τουλάχιστον 10.923.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Άνθρωποι που έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου ή περιμένουν να εμβολιασθούν δείχνουν ανάμεικτο φόβο και απογοήτευση από την εκτόξευση σε επίπεδα ρεκόρ των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς και από την πλημμελή τήρηση των μέτρων.

«Η χαλάρωση των μέτρων ήταν κοινωνική δολοφονία»

Η επικεφαλής της Ιατρικής Ενωσης της Τουρκίας δηλώνει πως πιστεύει ότι το μεγαλύτερο παραπάτημα της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η ευρεία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο, όταν τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνονταν έπεσαν κάτω από τα 10.000. Πιστεύει ότι η απόφαση θυσίασε τα οφέλη ολόκληρου του χειμώνα και την χαρακτήρισε «κοινωνική δολοφονία».

«Το ονομάσαμε “κοινωνική δολοφονία” διότι γνωρίζουν ήδη τι θα προκαλέσει αυτούς τους θανάτους και δεν έχουν λάβει προληπτικά μέτρα», εξηγεί η Σεμπνέμ Κορουτσού Φιντζαντζί. Κατά την γνώμη της οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων, η βιομηχανική δραστηριότητα και η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών πρέπει να σταματήσουν.

Κανένα μέτρο στο συνέδριο του Ερντογάν

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δέχθηκαν πυρά τον περασμένο μήνα για την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους παραβίασαν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και δεν φορούσαν μάσκες. Η τουρκική ηγεσία κατηγορήθηκε για την υπονόμευση των προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ο Νουρετίν Γιγκίτ, διευθυντής του νέου νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης που δημιουργήθηκε ειδικά για την πανδημία, δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της πρόσφατης έκρηξης της επιδημίας στο σύστημα υγείας είναι μικρότερες και χαρακτήρισε «ατυχή» την συγκυρία της απόφασης για χαλάρωση των μέτρων.

«Την στιγμή που ξεκινούσαμε αυτήν την ελεγχόμενη εξομάλυνση, ξεκίνησε η είσοδος νέων παραλλαγών από άλλες χώρες», και αποδίδει την εκτόξευση των κρουσμάτων και τις εσωτερικές στην Τουρκία μετακινήσεις των ανθρώπων.

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός και «πυρά» ειδικών κατά Ερντογάν (pics)

Κυβέρνηση: Φταίνε οι μεταλλάξεις

Η Αγκυρα αποδίδει την έκρηξη της πανδημίας στις νέες παραλλαγές, λέγοντας ότι περί το 85% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά την βρετανική παραλλαγή του ιού. Παραδέχεται ωστόσο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά δήλωσε στην Hurriyet ότι η λύση στην «σοβαρή αύξηση» των κρουσμάτων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι «ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 20 ετών μέχρι τον Ιούλιο».

Ωστόσο, η Σεμπνέμ Κορουτσού Φιντζαντζί θεωρεί τον στόχο του εμβολιασμού μη ρεαλιστικό, ενώ επικρίνει τα ανακριβή δημοσιευόμενα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. «Πρέπει να είναι ρεαλιστές, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια», λέει.

Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λέγοντας ότι «η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα».

Νέα μέτρα περιορισμού

Υπάρχουν νέα μέτρα «Μείνετε Σπίτι» για τα σαββατοκύριακα, ενώ από την έναρξη του ραμαζανιού αύριο δεν θα λετουργούν τα εστιατόρια για την βραδινό μοναδικό γεύμα της νηστείας.

Αλλά η χώρα έχει παραμείνει ανοικτή στο επιχειρείν από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ με την άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι κατακλύζουν τους δρόμους και τα καφέ, ανησυχώντας όσους τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Δεν έχω πιει τσάι σε καφέ εδώ και 11 μήνες. Δεν βγαίνω από το σπίτι», λέει ένας 62χρονος που έχει μόλις λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.

«Θα συνεχίσω να προσέχω μέχρι να κάνω την δεύτερη δόση», ακόμη και αν οι άλλοι δεν παίρνουν μέτρα. «Τα περιμένουν όλα από το κράτος. Αλλά εξαρτάται από μας. Αν προσέξουμε, δεν θα αρρωστήσουμε».