Τουρκία

Τουρκία: Ανοίγουν οι φυλακές για 45.000 κρατούμενους, λόγω κορωνοϊού

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες περικόπτουν τα μερίσματα στους μετόχους

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι κατέθεσε νομοσχέδιο για την προσωρινή αποφυλάκιση περίπου 45.000 κρατουμένων για την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στις φυλακές.

Σε μια ξεχωριστή μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το AKP μαζί με τους συμμάχους του στη Βουλή, προβλέπει τη μόνιμη αποφυλάκιση ακόμη σχεδόν 45.000 κρατουμένων.

Το μέτρο της αποφυλάκισης έχει εξετάσει και η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια της αποτροπής μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει τόσο στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, αλλά και την Βραζιλία.

Περισσότεροι από 300.000 κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας

Υπάρχουν περίπου 300.000 κρατούμενοι στις «υπερφορτωμένες» φυλακές της Τουρκίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μεταρρυθμίσεις για να αμβλύνει την πίεση στο σύστημα, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως οι μολύνσεις του κορωνοϊού μπορούν εύκολα να αυξηθούν στις φυλακές.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στην Τουρκία αυξήθηκε σε 10.827 χθες, ενώ οι θάνατοι έφτασαν σε 168.

Κρατούμενοι που έχουν εκτίσει το ήμισυ των ποινών τους θα δικαιούνται να αποφυλακιστούν με βάση το σχέδιο, είπε σε δημοσιογράφους ο Τσαχίτ Οζκάν, βουλευτής από το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο νόμος θα αποκλείει καταδικασμένους για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, ναρκωτικά, αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, ανθρωποκτονίες και βία κατά των γυναικών.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω κορωνοϊού οι αποφυλακισθέντες
Όσοι θα αποφυλακιστούν προσωρινά με βάση τον νόμο, θα μεταφερθούν από ανοιχτές φυλακές σε κατ’ οίκον περιορισμό, διευκρίνισε ο Οζκάν, σημειώνοντας πως η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός θα αφορά επίσης φυλακισμένους άνω των 65 ετών και γυναίκες που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 ετών, επισήμανε ο βουλευτής. Το AKP μαζί με το συμμαχικό του, εθνικιστικό κόμμα MHP, κατήρτισαν το νομοσχέδιο και έχουν την πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση των 600 εδρών για να το εγκρίνουν.