Τουρκία

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης Ερντογάν για τον κορωνοϊό

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης Ερντογάν για τον κορωνοϊό

Συνολικά 16 υπουργοί συνεδριάζουν εκτάκτως την Πέμπτη υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα του κορωνοϊού, ύστερα από την ανακοίνωση, την Τετάρτη, του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ότι διαπιστώθηκε ένα κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία.

Πρόκειται για άνδρα που ήρθε από ευρωπαϊκή χώρα, είπε ο Τούρκος υπουργός, ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποια πόλη της Τουρκίας βρίσκεται ο ασθενής.

Στη σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιείται στο προεδρικό μέγαρο, συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου που ρυθμίζει τα θέματα της πανεπιστημιακής παιδείας και ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που χαρακτήρισε την προσβολή από τον κορωνοϊό «πανδημία», η σημερινή επείγουσα σύσκεψη υπό τον Ερντογάν αναμένεται να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις και πρόκειται να εξαγγελθούν μέτρα.

Στο μεταξύ, πολλοί δήμοι έλαβαν ήδη μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ο δήμος Κωνσταντινούπολης έκλεισε τα θέατρα του δήμου και την αίθουσα συναυλιών, ενώ ανέστειλε μέχρι το τέλος του μήνα τις εκδηλώσεις στα μουσεία του δήμου και τις επισκέψεις στα μουσεία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι άδειες στον στρατό για το σαββατοκύριακο λόγω κορωνοϊού.

Στο μεταξύ πολλοί πολίτες στην Τουρκία αποφεύγουν πλέον να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας λόγω του κορωνοϊού και επιλέγουν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Λόγω αυτού η κίνηση στους δρόμους κυρίως της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί κατά 60%.

Εργασίες απολύμανσης άρχισαν σε δημόσια κτήρια και υπηρεσίες. Η αίθουσα συνεδριάσεων της τουρκικής Εθνοσύνελευσης και ο χώρος επισκεπτών απολυμάνθηκαν χθες τη νύχτα από ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Επίσης απολυμαίνονται το μετρό και τα αστικά λεωφορεία.

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία και περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε βασικά υλικά απολύμανσης όπως κολόνιες, αντιβακτηριδιακές μάσκες και αντισηπτικά.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, που ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική θρησκεία στην Τουρκία, απάντησε στο ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η χρήση ουσιών όπως το οινόπνευμα που περιέχεται στην κολόνια και τα αντιβακτηριακά απολυμαντικά χεριών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με σημερινή ανακοίνωση η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων απάντηση ότι «είναι επιτρεπτή χρήση αλκοολούχων ουσιών εφόσον πρόκειται για καθαρισμό».

Ως γνωστόν, η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει αυστηρά στους πιστούς της τη χρήση αλκοόλ.