Τουρκία

Τσαβούσογλου: Η κατάσταση στο Ιντλίμπ δεν επηρεάζει την προμήθεια των S-400

Τσαβούσογλου: Η κατάσταση στο Ιντλίμπ δεν επηρεάζει την προμήθεια των S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ δεν θα επηρεάσει το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών S-400.

Τη διαβεβαίωση ότι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ δεν πρόκειται να επηρεάσει το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών S-400, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άλλωστε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε, λίγο νωρίτερα, συνάντηση εργασίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγώντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, τη Δευτέρα.

Διαβεβαίωσε δε, ότι Μόσχα και Άγκυρα δεν θα επιτρέψουν οι διαφωνίες για την Άγκυρα να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές επαφές Τσαβούσογλου – Λαβρόφ έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για μη τήρηση βασικών δεσμεύσεων των διεθνών και περιφερειακών συμφωνιών, με την Τουρκία να απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες.

Είχε προηγηθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, μετά και τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά και την κατάρριψη δύο συριακών ελικοπτέρων.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Δαμασκό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ και απείλησε με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η Συρία, από την πλευρά της, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να απαντήσει εναντίον των συνεχιζόμενων επιθέσεων τρομοκρατών σε άμαχους πολίτες και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η επαρχία Ιντλίμπ, άλλωστε, αποτελεί τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατικών, τζιχαντιστικών και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της Συρίας.