Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Τα έβαλε με τις εταιρείες που μικραίνουν τις συσκευασίες

Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν – Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Το κοινό «έχει κουραστεί να το κοροϊδεύουν» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ που εμφανίστηκε σε βίντεο με κάποια προϊόντα που έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος

Ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε τις εταιρείες τροφίμων γιατί συρρικνώνουν τις συσκευασίες των τροφίμων ενώ κρατούν ίδιες τις τιμές τους, μιλώντας για «ληστεία».

Με αφορμή το Super Bowl, ο Αμερικανός πρόεδρος τα έβαλε με τις μεγάλες φίρμες για το φαινόμενο του shrinkflation (από το «συρρίκνωση» και το «πληθωρισμός»).

Επισήμανε ακόμη ότι «το αμερικανικό κοινό έχει κουραστεί να το κοροϊδεύουν» και πρόσθεσε ότι «ορισμένες εταιρείες κάνουν κόλπα, συρρικνώνοντας τα προϊόντα σιγά-σιγά με την ελπίδα ότι δεν θα το καταλάβετε».

Ο πρόεδρος δεν κατονόμασε προϊόντα ή εταιρείες, αναφέρει ο Guardian, αλλά το βίντεο, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο προεδρικό λογαριασμό στο X, έδειχνε προϊόντα όπως το ποτό Gatorade, το παγωτό Breyers, τα πατατάκια Tostitos και Doritos και τα μπισκότα Oreo.

Ο Μπάιντεν είπε: «Τα μπουκάλια των ισοτονικών ποτών είναι μικρότερα και το σακουλάκι με τα πατατάκια έχει λιγότερα, αλλά εξακολουθούν να χρεώνουν το ίδιο. Ως λάτρης του παγωτού, αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι οι συσκευασίες παγωτού στην πραγματικότητα έχουν συρρικνωθεί».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε πάνω από το 8% το 2022. Οι αιτίες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι πολλές: η τόνωση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στην πανδημία του Covid, η τεράστια άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ως αποτέλεσμα της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι μεγάλες κυβερνητικές δαπάνες που προωθήθηκαν από τον Μπάιντεν και άλλες χώρες.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν στο 3,1%.