Ξένη Μουσική

Τον πυροβόλησαν 9 φορές και αυτός έζησε, έγινε πασίγνωστος ραπερ και ηθοποιός

Σειρήνες συναγερμού: Τι ώρα θα ηχήσουν σήμερα και γιατί

Σήμερα ο Curtis ’50 Cent ‘Jackson είναι πασίγνωστος ραπερ, μουσικός παραγωγός, επιχειρηματίας και ηθοποιός. Όμως μέχρι και τις αρχές του 2000 ζούσε πουλώντας ναρκωτικά, κάτι που έκανε από την ηλικία των 12.

Γεννήθηκε στην περιοχή Νότια Τζαμάικα στο στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε με τη μητέρα του Sabrina, η οποία ήταν έμπορος κοκαΐνης, χωρίς την παρουσία του πατέρα του. Το 1988 η μητέρα του δολοφονήθηκε με αποτέλεσμα να αναλάβουν την ανατροφή του ανέλαβαν οι γιαγιά του και οι θείοι του.

Σε ηλικία 12 ετών ο Jackson αποφάσισε να μιμηθεί τη μητέρα του και άρχισε να πουλάει ναρκωτικά ο ίδιος ενώ έβγαζε επιπλέον λεφτά κάνοντας διακίνηση και εκβιασμούς στο σχολείο.  Το 1994 συνελήφθη για συνεργεία στην πώληση κοκαΐνης σε αστυνομικό. Συνελήφθη ξανά μετά από τρεις βδομάδες όταν η αστυνομία βρήκε στο σπίτι του ηρωίνη, μαριχουάνα και ένα όπλο. Αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης κατάφερε να εκτίσει την ποινή του σε έξι μήνες σε φυλακές ανηλίκων.

Όμως εκτός από την ενασχόληση του με τα ναρκωτικά ο 50Cent είχε ήδη αρχίζει να γίνεται γνωστός ραπερ στην underground κοινότητα της Νέας Υορκης με τις δεκάδες κασέτες “mixtapes” που ηχογραφούσε και διακινούσε σε όλη την πόλη. Χρειάστηκε όμως ένα δραματικό περιστατικό για να τον πείσει  να σταματήσει με τα ναρκωτικά και να κυνηγήσει μια μουσική καριέρα… ο παρά λίγο θάνατος του το 2000.

Καθώς καθόταν σε ένα αμάξι έξω από το σπίτι της γιαγιάς του ένα άλλο αμάξι πέρασε από δίπλα και “γάζωσε” τον 50 Cent με 9 σφαίρες.

Πυροβολήθηκε στα χέρια, το ισχίο, τα δύο πόδια, το στήθος και το αριστερό μάγουλο. Μάλιστα η βολή στο μάγουλο τον άφησε με μια μόνιμα πρησμένη γλώσσα και συνέβαλε στη δημιουργία της μοναδική φωνή του 50 Cent.  Μάλιστα ένα κομμάτι της σφαίρας βρίσκεται ακόμα στο εσωτερικό του στόματος του. Ο γιατρός αποφάσισε να το αφήσει εκεί, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει περισσότερη ζημιά αν το αφαιρούσε.

Δύο χρόνια μετά από πολλές εγχείρισης και φυσικοθεραπείες κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο Guess Who’s Back? το οποίο με το που άκουσε ο Eminem του ζήτησε να υπογράψει συμβόλαιο στην Interscope Records. Με την βοήθεια του Eminem και του Dr. Dre, ο 50 Cent μετατράπηκε σε έναν από τους πιο εμπορικούς ραπερ διεθνώς. Ο ίδιος έκανε και βήματα στον χώρο της υποκριτικής, με εμφανίσεις σε πάνω από 30 ταινίες, ενώ είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας και παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και μουσικής.

Θεωρείται ένας από τους τους καλλιτέχνες της ραπ που έχει βγάλει τα περισσότερα λεφτά, έχοντας κερδίσει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια στη ζωή του.