Διεθνή

Z-20F: Αυτό είναι το νέο ελικόπτερο που θα εκθρονίσει τα UH-60 Black Hawk [pics]

Βαριά τραυματίας μοτοσυκλετιστής μετά από τροχαίο - Γλίτωσε από θαύμα τον ακρωτηριασμό

Τα νέα κινεζικά ελικόπτερα Z-20F έχουν αποκλειστικό σκοπό να εκθρονίσουν τα αμερικανικά UH-60 Black Hawk και να καταστήσουν τον Απελευθερωτικό Στρατό αυτόνομο σε άλλον έναν εξοπλιστικό τομέα.

Η Κίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για την ικανότητά της να κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία «γιγάντων» του εξωτερικού και να παράγει γρήγορα κάτι παρόμοιο. Στην πραγματικότητα, αυτή η σχέση, κατασκοπείας, σχεδιασμού και παραγωγής βοήθησε τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να εκτοξευθεί σε ένα μέρος όπου η τεχνολογική υπεροχή της Αμερικής δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη.

Η Κίνα παρουσίασε, ανεπίσημα, το νέο μεταφορικό της ελικόπτερο Z-20F, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει τα αμερικανικά UH-60 Black Hawk σε υπηρεσία. Επίσημα, το νέο ελικόπτερο θα παρουσιαστεί στη διεθνή αεροπορική έκθεση Zhuhai, το Νοέμβριο. Στις φωτογραφίες που διέρρευσαν στον τύπο, δείχνουν το Z-20F να απογειώνεται και να πετά. Εφόσον ενταχθούν σε υπηρεσία τα Z-20F αναμένεται να υπηρετήσουν στην περιοχή του Θιβέτ, εκεί δηλαδή που υπηρετούν και τα UH-60 Black Hawk.

To Z-20F είναι ένα ελικόπτερο κατηγορίας 10 τόνων, το οποίο αναπτύσσεται για πολλαπλές αποστολές, όπως τακτικών μεταφορών, ειδικών επιχειρήσεων, διακομιδής τραυματιών, έρευνας και διάσωσης και ναυτικής συνεργασίας. Η Κίνα προμηθεύτηκε 24 UH-60 Black Hawk, το 1983, για χρήση στην Αυτόνομη Επαρχία του Θιβέτ. Ωστόσο το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων, που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, ακριβώς λόγω του Θιβέτ, δεν επέτρεψε στην Κίνα να αποκτήσει περισσότερα UH-60 Black Hawk.

Ο αριθμός «20» προκρίνεται για συστήματα τα οποία ενσωματώνουν τη τελευταία λέξη της κινεζικής τεχνολογίας, όπως το μαχητικό αεροσκάφος J-20 ή το μεταφορικό Y-20, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2017 και το 2016 αντίστοιχα. Μέχρι στιγμή ένας μικρός αριθμός ελικοπτέρων Z-20F χρησιμοποιούνται σε τελικές δοκιμές αξιολόγησης, ενώ η μαζική παραγωγή του ελικοπτέρου αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.

Z-20F: Αυτό είναι το νέο ελικόπτερο που θα εκθρονίσει τα UH-60 Black Hawk [pics]

Με πληροφορίες από: The Drive / BM