Διάστημα

Μυστηριώδες σκάφος του αμερικανικού στρατού έμεινε 908 ημέρες σε τροχιά

Το X-37B της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος μοιάζει με μικρό διαστημικό λεωφορείο.

Ρομποτικό «διαστημοπλάνο» της Διοίκησης Διαστήματος του αμερικανικού στρατού προσεδαφίστηκε το Σάββατο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ έπειτα από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποστολή του, η οποία διήρκεσε 908 ημέρες.

Το X-37B, το οποίο μοιάζει με μικρό διαστημικό λεωφορείο και τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες, χρησιμοποιείται για επιστημονικά πειράματα σε χαμηλή γήινη τροχιά, ωστόσο ένα μέρος του φορτίου του παραμένει απόρρητο.

Η προηγούμενη αποστολή του, η πέμπτη από το ντεμπούτο του την περασμένη δεκαετία, είχε διαρκέσει 780 ημέρες.

«Από την πρώτη εκτόξευση του το 2010, το X-37B καταρρίπτει ρεκόρ και προσφέρει στο έθνος μας την ασυναγώνιστη δυνατότητα ταχείας δοκιμής και ενσωμάτωσης νέων διαστημικών τεχνολογιών» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο Τζιμ Τσίλτον, αντιπρόεδρος της Boeing που ανέπτυξε το σκάφος.

Για πρώτη φορά, το X-37B πέταξε συνδεδεμένο με μια υπομονάδα που μετέφερε πειραματικό εξοπλισμό για λογαριασμό του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας, της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλων υπηρεσιών. Η υπομονάδα αποσυνδέθηκε πριν το διαστημοπλάνο εισέλθει στην ατμόσφαιρα για την επιστροφή του.

Μεταξύ άλλων το X-37B έθεσε σε τροχιά τον ερευνητικό δορυφόρο FalconSat-8 της αμερικανικής αεροπορίας και φιλοξένησε πειράματα για τη συμπεριφορά σπόρων στο Διάστημα.

Στις έξι αποστολές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα το X-37B διένυσε συνολική απόσταση 2 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και παρέμεινε αθροιστικά στο Διάστημα 3.774 ημέρες.