Διάστημα

NASA: Αστεροειδείς που θα μπορούσαν να καταστρέψουν πόλεις προσπερνούν τη Γη Οι δύο διαστημικοί βράχοι είναι αρκετά μεγάλοι για να καταστρέψουν ολόκληρες

NASA: Αστεροειδείς που θα μπορούσαν να καταστρέψουν πόλεις προσπερνούν τη Γη Οι δύο διαστημικοί βράχοι είναι αρκετά μεγάλοι για να καταστρέψουν ολόκληρες

Διαστημικός βράχος με πλάτος που ίσως υπερβαίνει τα 200 μέτρα θα περάσει με μεγάλη ταχύτητα από τη γειτονιά της Γης τα ξημερώματα του Σαββάτου. Και ένας ακόμα μεγαλύτερος αστεροειδής αναμένεται την Κυριακή.

Το πρώτο αντικείμενο, ο αστεροειδής 2016 CZ31 θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 2,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, περίπου επτά φορές η απόσταση Γης-Σελήνης, δείχνουν τα δεδομένα του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS), υπηρεσία της NASA που επαγρυπνεί για απειλές.

Στις 02.02 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο βράχος θα προσπεράσει τη Γη με σχετική ταχύτητα 55.500 χιλιομέτρων ανά ώρα, περίπου 17 φορές ταχύτερα από μια σφαίρα καραμπίνας, αναφέρει το Newsweek.

Η διάμετρός του εκτιμάται στα 110-220 μέτρα, όσο το ύψος ενός μέτριου ουρανοξύστη, μέγεθος αρκετά μεγάλο για να καταστρέψει μια ολόκληρη μεγαλούπολη σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Ακόμα μεγαλύτερος, με πλάτος 140-320 μέτρων, εκτιμάται ότι είναι ο αστεροειδής 2013 CU83 που θα προσπεράσει τη Γη στις 02.37 ώρα Ελλάδας σε απόσταση 6,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η ταχύτητά του σε σχέση με τη Γη θα είναι πολύ μικρότερη στα 21.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Όπως διαβεβαίωσε στο Newsweek ο διευθυντής του CNEOS Πολ Τσόντας, κανένα γνωστό διαστημικό αντικείμενο δεν θα χτυπήσει τον πλανήτη τον επόμενο αιώνα.

ΠΗΓΗ in.gr