Διάστημα

Relativity Space: Έτοιμη να εκτοξεύσει τον πρώτο 3D τυπωμένο πύραυλο

«Στόχος της Βόλφσμπουργκ ο Μπακασέτας»

Δείτε live την προσπάθεια της εταιρείας.

Ιστορία ετοιμάζεται να γράψει η Relativity Space καθώς σχεδιάζει να κάνει την πρώτη δοκιμή εκτόξευσης του πρωτοποριακού 3D τυπωμένου πυραύλου της.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει τον πύραυλο τεχνολογίας 3D-printed με το όνομα «Terran 1» το απόγευμα της Τετάρτης από την πλατφόρμα εκτόξευσης στο Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Αυτή θα είναι η πρώτη εκτόξευση της εταιρείας με την αποστολή να αποκαλείται «καλή επιτυχία, έχει πλάκα». Σύμφωνα με το Bloomberg, παρόλο που η δοκιμή θα γίνει στο έδαφος, τα στελέχη της εταιρείας είναι αισιόδοξα ότι θα καταφέρει να μπει σε τροχιά κάτι που δεν έχει κατορθώσει άλλη μη εμπορική εταιρεία στην πρώτη της εκτόξευση.

Εάν μάλιστα η εκτόξευση είναι επιτυχής θα είναι ο πρώτος πύραυλος εξ ολοκλήρου τυπωμένος 3D που θα μπει σε τροχιά και ο πρώτος που καταναλώνει μεθάνιο.

Αυτές είναι δύο καινοτομίες σύμφωνα με τη Relativity Space θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά το κόστος και να βελτιώσουν την επαναχρησιμοποίηση για μελλοντικούς πυραύλους.

O συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Έλις εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της εκτόξευσης θα παρέχει χρήσιμα δεδομένα στην εταιρεία για να γίνει καλύτερη και να βελτιωθεί στο μέλλον.

Οι μεγάλες φιλοδοξίες της Relativity Space

Χωρίς να έχει ποτέ καταφέρει να εκτοξεύσει έναν πύραυλο η εταιρεία με έδρα το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια έφτιαξε κάτι που έκανε μεγάλο ντόρο. Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο μεταλλικό 3D εκτυπωτή για να εκτοξεύσει τους πυραύλους της.

Ο «Terran 1» έχει ύψος 33 μέτρα και είναι κατά 85% 3D τυπωμένος, καθιστώντας τον το «μεγαλύτερο τρισδιάστατο τυπωμένο αντικείμενο που υπάρχει που επιχειρεί τροχιακή πτήση».

H Relativity Space εργάζεται για την επίτευξη του στόχου του να δημιουργήσει έναν πύραυλο που θα είναι 3D τυπωμένος κατά 95%. Ο πύραυλος έχει εννέα κινητήρες Aeon πρώτου σταδίου και έναν Aeon Vac δεύτερου σταδίου και για την προώθησή του χρησιμοποιεί υγρό οξυγόνο και υγρό φυσικό αέριο.

Οι κατασκευαστές πυραύλων έχουν χρησιμοποιήσει τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για τη δημιουργία εξαρτημάτων πυραύλων στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα.

Αν η εκτόξευση είναι επιτυχής ο «Terran 1» θα επιβιώσει από τις αναταράξεις και τις δυνάμεις G που δημιουργούνται όταν θα απογειωθεί.

Η εταιρεία εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη του Terran R, ενός πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμου και πλήρως τυπωμένου 3D οχήματος εκτόξευσης ικανού να μεταφέρει 20 τόνους σε χαμηλή τροχιά της Γης (λίγο λιγότερο από τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX).

Αν και δεν έχει πετάξει ακόμη, η εταιρεία έχει συμβόλαια εκτόξευσης αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα μελλοντικά ταξίδια του πυραύλου σε τροχιά.

Δείτε Live την εκτόξευση