Διάστημα

Τεράστιος «διαβολικός κομήτης» μεγαλύτερος από το Έβερεστ πλησιάζει τη Γη

Τεράστιος «διαβολικός κομήτης» μεγαλύτερος από το Έβερεστ πλησιάζει τη Γη

Ένας τεράστιος «διαβολικός», όπως έχει ονομαστεί, κομήτης με μέγεθος υπερτριπλάσιο του όρους Έβερεστ εξερράγη και πάλι καθώς κατευθύνεται προς τη Γη
Ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται 12P/Pons-Brooks ή τεράστιος «διαβολικός» κομήτης έχει διάμετρο 18 μίλια και περιγράφεται ως «ψυχρό ηφαίστειο» επειδή εκτοξεύει βίαια πάγο και αέρια, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1812, πρόκειται να φτάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στη Γη τον Ιούνιο του 2024, αν και ευτυχώς δεν θα πλησιάσει αρκετά ώστε να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Όταν συμβεί αυτή η κοντινή προσέγγιση, ο 12P/Pons-Brooks αναμένεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι ως μια αμυδρή σταγόνα που μοιάζει με αστέρι και έχει μια θολή ουρά.

Οι κομήτες αποτελούνται από έναν πυρήνα που αποτελείται από πάγο, σκόνη και μικρά βραχώδη σωματίδια, και περιβάλλονται από ένα θολό νέφος αερίων.

Ο 12P/Pons-Brooks είναι γνωστός ως κρυοηφαιστειακός κομήτης, που σημαίνει ότι παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αλλά αντί να εκτοξεύει λιωμένα πετρώματα και λάβα όπως ένα ηφαίστειο στη Γη, ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης απελευθερώνει ένα μείγμα αερίων και πάγου.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Eliot Herman, με έδρα την Αριζόνα, ο οποίος παρακολουθεί τον κομήτη, δήλωσε ότι ο κομήτης φωτίστηκε απότομα σχεδόν 100 φορές στις 31 Οκτωβρίου και συνέχισε να γίνεται πιο φωτεινός τις επόμενες ημέρες.

Αυτό αποτελεί ένδειξη μιας νέας έκρηξης κρυοηφαιστειακής δραστηριότητας και της εκβλάστησης κεράτων, σύμφωνα με τη Daily Mail. Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη του 12P/Pons-Brooks μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα και την τρίτη από τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ neakriti.gr