Ελληνοτουρκικά

Χυδαία προβοκάτσια: Διακινητής fake news η τουρκική βουλή – Μιλούν για νεκρούς στον Έβρο

Χυδαία προβοκάτσια: Διακινητής fake news η τουρκική βουλή – Μιλούν για νεκρούς στον Έβρο

Την διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, συνεχίζει προκλητικά η Τουρκία.

Μπορεί να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς κανένα έλεγχο, ωστόσο η διασπορά των fake news μέχρι και το τέλος Μαρτίου δεν είχε σταματήσει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει την προπαγάνδα ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει στη δολοφονία προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Μαρτίου ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ισχυριστεί ότι υπήρχαν δύο νεκροί στον Έβρο από ελληνικά πυρά. Στις 3 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και στις 10 Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακαλύψει πέντε νεκρούς. Όλες οι παραπάνω καταγγελίες έχουν διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιασθεί αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Είναι πλέον εμφανές ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων αποτελεί για την Άγκυρα πάγια τακτική διαχείρισης τόσο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το ΝΑΤΟ, ο υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω fake news που κατευθύνονται μαζικά, λειτουργούν προπαγανδιστικά και δαιμονοποιούν τον αντίπαλο, ως τον «κακό».

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας» δήλωσε την Παρασκευή 8 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντούσε -για ακόμη μία φορά- σε δημοσίευμα που αναφερόταν σε θάνατο κάποιου πρόσφυγα-μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας αναφερόταν στο άρθρο του Spiegel με τίτλο «Αναπαράσταση της υπόθεσης Muhammad Gulzar – Ο θανάσιμος πυροβολισμός στα σύνορα της Ευρώπης» και υπότιτλο «Ένας Πακιστανός πεθαίνει στην απόπειρα να υπερβεί το συνοριακό φράχτη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η έρευνα του SPIEGEL δείχνει τώρα ότι μάλλον πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες».