Ελληνοτουρκικά

Παναγιωτόπουλος για τουρκικές προκλήσεις: 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί, 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς

Γενί Σαφάκ: Η Τουρκία στέλνει και μαχητικά F-16 στα Κατεχόμενα μετά τα drones

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας «4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί, 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς».

Μιλώντας για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων αλλά και στις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες είπε: «Έχω την ευθύνη να είμαι επικεφαλής ενός υπουργείου που όποτε απαιτήθηκε, στάθηκε και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, είτε αυτές αφορούν προκλήσεις στην περιοχή μας είτε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από προκλητικούς αμετανόητους και απροκάλυπτα επιθετικούς γείτονές μας. Έκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019;

Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς. Γίνεται λόγος για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροσκάφη. Είμαστε μαζί τους. Έκαναν 4,5 χιλιάδες παραβιάσεις αυτοί το 2019; Κάναμε 4,5 χιλιάδες αναχαιτίσεις εμείς. Είμαστε συνεχώς δίπλα τους».

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης της θητείας είπε:  «Δεν υπάρχει τώρα θέμα αύξησης της θητείας. Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εγώ νομίζω πως πρέπει να καταστήσουμε προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων διαλεγμένων επαγγελματικών οπλιτών στελεχών και στους 3 κλάδους. Θα είχε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όσον αφορά το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την ανάγκη αύξησης τους στο μέλλον ο κύριος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι την περίοδο 2009 – 2019 υπήρξαν σημαντικές περικοπές «κατά 21% στις αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ. Κατά 63% ή 920 εκατ. ευρώ για καύσιμα και συντήρηση εξοπλισμού. Κατά 76% ή 1,67 δις ευρώ για εξοπλιστικά. «Συνολικά είχαμε πάνω από 49% ή 3,2 δις ευρώ λιγότερα για την Άμυνα. Εκπέμπω σήμερα άλλο μήνυμα. Αναστροφή της τάσης μείωσης των δαπανών».