Υγεία

Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Κοροναϊός: Τριπλά εμβολιασμένη μολύνθηκε από την «Όμικρον» μόλις 20 ημέρες μετά από λοίμωξη «Δέλτα»

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ – 47χρονος με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα μας.
Το κρούσμα έχει απομονωθεί και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:Σήμερα 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.