Κορωνοΐός

Γραβάνης για χάπι κορωνοιού: Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα – Αισθητός και στην Αττική

Οι καθηγητές Αχιλλέας Γραβάνης και Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησαν για την πορεία της πανδημίας

«Στη χώρα μας με 60% εμβολιασμένων έχουμε μ.ο. 17 νεκρούς. Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Ένα ποσοστό εμβολιασμένων ίσως 50% δεν έχουν κανονικό ιικό φορτίο όταν μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα για αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση», είπε μιλώντας στο Open ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα πλέον έχουμε περισσότερους θανάτους από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Μιλώντας για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ο κ. Γραβάνης τόνισε πως «αφορα όσους δεν ανέπτυξαν ανοσία με προβλήματα υγείας και στους άνω τους 60».

«Δεν ξέρουμε πότε θα ακολουθήσει ο επόμενος πληθυσμός. Περιμένουμε έρευνες από Ισραήλ κα. Μάλλον αρχές του επόμενου έτους». Παράλληλα, τόνισε ότι οι εταιρίες ετοιμάζουν εμβόλια προσαρμοσμένα για τις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα.

Σε σχέση με το χάπι για τον κορωνοϊό υπογράμμισε ότι «τρελαίνει γενετικά τον ιό όταν περάσει στα κύτταρά μας και δεν τον αφήνει να αναπτυχθεί. Ακόμη όμως έχει ερωτηματικά για το πως επηρεάζει τα  ένζυμα. Δεν είναι όμως η απάντηση στην πανδημία. Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Βατόπουλος: Δεν θέλουμε να έχουμε πάλι περιορισμούς και lockdown

«Έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες!», τόνισε από τη δική του πλευρά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Στα 5 εκατ εμβολιασμούς έχουμε ελάχιστες παρενέργειες αλλά πολλούς νεκρούς», σημείωσε.

Σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε «θα δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα».

«Εμένα με ανησυχεί η παγκόσμια κατάσταση. Η Αφρική είναι εμβολιασμένη στο 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανισοκατανομής». Σε ερώτηση πως θα είναι ο φετινός χειμώνας τόνισε: «Αυτό είναι το στοίχημα. (…) Δεν θέλουμε να έχουμε πάλι περιορισμούς, lockdown. Ελπίζουμε να το πετυχουμε».