Κορωνοΐός

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους

Λάουρα Νάργες – Η πρώτη της κοινή φωτογραφία με τον Χρήστο Σαντικάι

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού που αφορούν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, «σε σχέση με την αναμνηστική δόση θα ξεκινήσουμε με τους ανοσοκατεσταλμένους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αυτό αφορά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Οι πολίτες των κατηγοριών θα λάβουν sms τη Δευτέρα που θα τους υπενθυμίζει να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε επίσης αναφερθεί στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου (τρίτη δόση), θέμα που μελετά η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η χορήγησή της στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη καθώς και στην υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ακολουθήσουν τους ανασοκατεσταλμένους στην τρίτη δόση, προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.