Υγεία

Τανίνες: Είδη και οφέλη για την υγεία (εικόνες)

Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Βενιζέλος και Αγγελής καταθέτουν για τον «Ρασπούτιν»

Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, ενώ είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε τανίνες.

Οι τανίνες είναι μια ομάδα χημικών αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συμβάλλουν στην απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από διάφορες φυτικές τροφές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τανίνες δρουν στον οργανισμό όπως οι πολυφαινόλες. Έχουν δηλαδή ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος.

Θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες: Οι τανίνες αυτού του είδους μειώνουν την ποσότητα του λίπους που απορροφάται από το έντερο, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων.

Ελλαγιταννίνες: Έρευνες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αυτού του είδους των τανίνων, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καλών βακτηρίων του εντέρου. Έχουν έντονη αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση και η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG): Είναι μία ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αφήνωντας άθικτα τα υγιή κύτταρα. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων, μειώνει την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τις χρόνιες παθήσεις.