Ελλάδα Κοσμικά

41 χρόνια μετά το θάνατό του εκποιούνται όλα τα υπάρχοντα του Αριστοτέλη Ωνάση (φωτό)

Σαράντα τρία χρόνια μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον μοναχογιό του Έλληνα κροίσου, οι εκκαθαριστές της Ολυμπιακής εκποιούν τα υπάρχοντα του, καθώς και όλα τα περουσιακά στοιχεία της εταιρείας προσπαθώντας να πληρώσουν τους πιστωτές της εταιρείας που ίδρυσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1973 ο Αλέξανδρος επιβιβάζεται σε ένα αμφίβιο «Piaggio 136″, προκειμένου να πάρει μέρος σε δοκιμαστική πτήση. Το αεροσκάφος απογειώνεται, φτάνει 6-7 μέτρα πάνω από τη γη και αμέσως κλείνει δεξιά και σκάει στον διάδρομο, αρχίζει να περιστρέφεται και χτυπάει συνέχεια στο τσιμέντο. Αφού μεταφέρθηκε αμέσως στο ΚΑΤ, το επόμενο απόγευμα αφήνει την τελευταία του πνοή. Μαζί του, λίγους μήνες αργότερα θα αρχίσει και ο αργός θάνατος της μεγάλης ερωμένης του Αριστοτέλη Ωνάση, της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ο Ωνάσης δεν μπορεί και δεν θέλει να συνειδητοποιήσει ότι γιος του είναι νεκρός. Τον Μάρτιο του 1975 ο θρύλος Αρίστος σβήνει στο αμερικάνικο νοσοκομείο λίγο έξω από το Παρίσι από τη μυασθένεια Γκράβις. Μαζί του σβήνει χρόνο με το χρόνο και η Ολυμπιακή που έχει πλέον περάσει στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, όπως διαβάζουμε στο κυριακάτικο Πρώτο Θέμα, η Εθνική Τράπεζα βγάζει στο σφυρί ακόμα και τα έπιπλα του Αλέξανδρου. Και κάπως έτσι το καμάρι του Αρίστου σκάει ξανά με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω στα βράχια της κρατικής αδυναμίας. Μοναδικός επιζών, ο πόθος του πατέρα και γιου για πολλά ταξίδια πάνω από τα σύννεφα…