Κρήτη

Αφρικανική σκόνη: Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Ηράκλειο – Ακυρώθηκε η παρέλαση του Καστρινού καρναβαλιού

Η αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη οδηγεί στη ματαίωση της παρέλασης του Καστρινού καρναβαλιού και στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του Ηρακλείου τη Δευτέρα
Ο Δήμος Ηρακλείου ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσης του, ότι η παρέλαση του Καστρινού καρναβαλιού δεν θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής όπως ήταν προγραμματισμένη, λόγω αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, και των ισχυρών ανέμων, που συνεχίζουν να πνέουν στο Ηράκλειο και ενδέχεται να δημιουργήσουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο μέτρων προφύλαξης και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, αύριο Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στον Δήμο Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστοί όλοι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί (ΚΕΠΑ), τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα ΕΠΑΛ και τα ειδικά σχολεία κάθε τύπου, προκειμένου να προφυλαχθούν μαθητές και εργαζόμενοι από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το φαινόμενο παρακολουθείται συνεχώς και η Δημοτική Αρχή θα εκδώσει νεότερη ανακοίνωση τη Δευτέρα το μεσημέρι, ανάλογα με την εξέλιξη των μετεωρολογικών συνθηκών.

Ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην Κρήτη και περιοχές της Πελοποννήσου, δημιουργώντας συνθήκες που θεωρούνται επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Στο Ρέθυμνο, οι μετρήσεις του σταθμού ποιότητας αέρα του Meteo.gr στο Δημαρχείο κατέγραψαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έως και 460 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο, με αυξητική τάση σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, έπειτα από νεότερη ενημέρωση. Πρόκειται για επίπεδα εξαιρετικά υψηλά, με δυνητικές επιπτώσεις ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.
ΠΗΓΗ newsit.gr