Το να δημιουργείται με άπνοια δυο φορές μέσα σε 15 μέρες ανεμοστρόβιλος και να προκαλεί μεγάλες ζημιές στο θερμοκήπιο του ίδιου αγρότη, δεν συμβαίνει πολύ συχνά στην αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας με τις 16.000 στρέμματα καλλιεργειών κηπευτικών υπό κάλυψη.
Και όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο καταγράφηκε στις 10 και στις 24 Σεπτεμβρίου του 2024 στο Κεντρί της Ιεράπετρας, αφήνοντας μεγάλης έκτασης ζημιές σε θερμοκήπιο με καλλιέργεια πιπεριάς Φλωρίνης του 49χρονου αγρότη Μανόλη Σφυράκη, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές έχουν σημειωθεί και σε άλλα θερμοκήπια στην ίδια περιοχή, όπου κάθε χρόνο κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο η δημιουργία ανεμοστρόβιλων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά όταν τελειώνει η θερμή περίοδος του καλοκαιριού και αρχίζουν οι θερμοκρασίες στα ορεινά να πέφτουν σημαντικά.
«Το κακό ξεκίνησε εφέτος από τις 10 Σεπτεμβρίου. Όταν ήρθαμε στο θερμοκήπιο μας στην περιοχή μεταξύ των οικισμών του Κεντριού και του Σταυρού, για να φροντίσουμε τις πιπεριές που είχαμε φυτέψει λίγες μέρες νωρίτερα, βρήκαμε έξι πυραμίδες ξηλωμένες με τους ξύλινους στύλους να κρέμονται στον αέρα, μισό μέτρο πάνω από το έδαφος, αλλά χωρίς να έχουν ξεριζωθεί τα φυτά που ήταν μικρά και δεν τα είχαμε δέσει ακόμα στα σύρματα. Με τη βοήθεια των φίλων μας και κάποιων ειδικών συνεργείων, το επισκευάσαμε μέσα σε δύο μέρες και δεν πάθαμε ευτυχώς ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο αλλού ούτε και στα πλαστικά κάλυψης που άντεξαν την πίεση. Τότε θυμηθήκαμε ότι το ίδιο φαινόμενο μας είχε χτυπήσει ξανά πριν από 21 χρόνια, την πρώτη χρονιά που είχαμε κατασκευάσει αυτό το ξύλινο θερμοκήπιο.. Τότε μας είχε σκίσει ο ανεμοστρόβιλος μόνο 15 μέτρα πλαστικού οροφής», θυμάται ο κ. Μανόλης Σφυράκης ο οποίος δε μπορεί να πιστέψει ότι εφέτος ο ανεμοστρόβιλος τον «στοχοποιεί» δυο φορές μέσα στο ίδιο δεκαπενθήμερο.
«Αυτό που συμβαίνει εφέτος μετά από 21 χρόνια, από τη χρονιά που κατασκευάσαμε αυτό το θερμοκήπιο έκτασης 1400 τετραγωνικών μέτρων περίπου, είναι ότι, ο ανεμοστρόβιλος μας κάνει μεγάλες ζημιές δυο φορές σε διάστημα δυο εβδομάδων.
Χθες βράδυ, με πήραν στο τηλέφωνο κάποιοι φίλοι μου και με ρώτησαν αν μου είχε κάνει ζημιά ο ανεμοστρόβιλος που έγινε στην περιοχή αυτή το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου. Τους απάντησα ότι όταν έφυγα από το θερμοκήπιο μου δεν είδα κάτι παράξενο. Το πρωί της Τετάρτης που ήρθα για δουλειά είδα ότι ο ανεμοστρόβιλος αυτός μου έχει χαλάσει δυστυχώς 5 πυραμίδες και μου έχει ξεριζώσει γύρω στα 500 φυτά, δηλαδή κοντά στο μισό στρέμμα, γιατί αυτή τη φορά τα φυτά ήταν δεμένα πάνω στα σύρματα. Ενώ όπως είδατε οι ξύλινοι στύλοι που σηκώνουν το βάρος του θερμοκηπίου έχουν σηκωθεί πάνω από το γή και κρέμονται στον αέρα. Δε με προβληματίζει τόσο το κόστος της επισκευής και αυτής της καινούργιας μεγαλύτερης ζημιάς, αλλά με προβληματίζει ότι τα καινούργια φυτά που θα φυτέψω, για να αντικαταστήσω τα ξεριζωμένα, θα αργήσουν να μου δώσουν παραγωγή. Οι υλικές ζημιές όσο και αν κοστίζουν θα φτιαχτούν, αλλά δε μπορώ να ανακτήσω το χαμένο μου εισόδημα. Από εδώ για να κόψω πιπεριές Φλωρίνης θα πρέπει να περιμένω μέχρι τον Φλεβάρη», προσθέτει ο κ. Μανόλης Σφυράκης, που κι εκείνος έχει πάρει απαλλαγή από την ασφάλιση του θερμοκηπίου του στον ΕΛΓΑ.
«Δεν το έχω ασφαλίσει γιατί παλιότερα όταν είχα πλημμυρίσει δεν με αποζημιώσανε καθόλου αν και ήμουν κανονικά ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ. Έτσι αναγκάστηκα να πάρω απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ. Λένε ότι τώρα θα αλλάξει ο κανονισμός αλλά και πάλι δεν θα ασφαλιστώ. Προτιμώ τα χρήματα που θα δίνω στην ασφάλιση να τα διαθέσω να φτιάξω ένα πιο καλό, πιο σύγχρονο και πιο ασφαλές μεταλλικό θερμοκήπιο, ξηλώνοντας τούτο το παλιό που έχει κλείσει 21 χρόνια ζωής», μας είπε κλείνοντας ο κ Μανόλης Σφυράκης που δεν θέλει να τα παρατήσει επειδή του έτυχαν δυο κακαοτοπιές.
Τι είναι ο ανεμοστρόβιλος
Ο ανεμοστρόβιλος ή επίσημα αεροδίνη, είναι ένα μικρής έκτασης μετεωρολογικό φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας. Όπως εξηγεί και το όνομά του, πρόκειται για κατακόρυφο ή κεκλιμένο στροβιλισμό του αέρα, που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά της ώρας.
Το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω του ιξώδους του ατμοσφαιρικού αέρα, ιδιαίτερα όταν θερμές μάζες του υψώνονται με ταχύτητα που υπερβαίνουν κάποιο σχετικό «κρίσιμο όριο», ή όταν συναντιούνται αντίθετα ρεύματα αέρος. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί σε κάποιο αιφνίδιο εμπόδιο κινούμενης μάζας αέρος, όπως συμβαίνει κυρίως σε κορυφές βουνών. Τυχόν συνδυασμός δύο παραπάνω παραγόντων, αυξάνει πολύ την ένταση του φαινομένου.
Ο ανεμοστρόβιλος κάνει εμφανή την παρουσία του από τη σκόνη που παρασύρεται κατά την ανοδική φορά του. Γενικά η διάμετρος του ανεμοστρόβιλου είναι πολύ μικρή, το πολύ λίγα μέτρα, πλην όμως ο άνεμος που αναπτύσσεται σε αυτόν μπορεί να αποκτήσει ένταση στροβιλιζόμενης θύελλας, ενώ η σκόνη που σηκώνεται από το έδαφος φθάνει σε μεγάλο ύψος, με συνέπεια την ελάττωση της ορατότητας τοπικά. Πολλές φορές μπορεί να προκληθούν περιορισμένες καταστροφές.
Στα μεγαλύτερα ύψη η παρουσία ανεμοστρόβιλου γίνεται αντιληπτή από τις απότομες παρενοχλήσεις που προκαλούνται στις πτήσεις των αεροσκαφών που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για μικρά αεροσκάφη όσο η ένταση αυτού είναι μεγαλύτερη, ειδικότερα στις απογειώσεις και τις προσγειώσεις.
ΠΗΓΗ neakriti.gr