Κρήτη

Ανησυχία για τη μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα της Κρήτης

Ανησυχία για τη μείωση της στάθμης του νερού στα φράγματα της Κρήτης

Αισιόδοξος ότι το νησί δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο Α. Παπαδογιάννης – “Στα 400.000 κυβικά η στάθμη του νερού στον Αποσελέμη” σύμφωνα με τον ίδιο

Ο ξηρός χειμώνας της περσινής χρονιάς είχε σαν αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της στάθμης που παρατηρείται στο φράγμα Αποσελέμη, στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και σε άλλα φράγματα του νησιού.

Ο Άρης Παπαδογιάννης, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ανάπτυξης Κρήτης, μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το νησί δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το νερό, με την ελπίδα ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι καλύτερος, από άποψη βροχών για να υπερχειλίσουν τα φράγματα και να ανταποκριθεί ο οργανισμός σε μέγιστο βαθμό.

«Τον προηγούμενο χειμώνα είχαμε ένα ξηρό γενικά υδρολογικό χειμώνα, δεν είχαμε δηλαδή τις βροχές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με συνέπεια τα φράγματα που διαχειριζόμαστε εμείς σαν οργανισμός ανάπτυξης Κρήτης, να μην έχουν υπερχειλίσει. Το βασικό μας φράγμα που βρίσκεται στη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο και έχει να κάνει με το φαράγγι Αποσελέμη και που η χωρητικότητά του είναι 25,3 εκατ. κυβικά νερό, από το οποίο υδροδοτείται το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος, τρεις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές. Αυξάνονται έτσι οι απαιτήσεις για διάθεση νερού. Αυτή τη στιγμή η στάθμη είναι στα 400.000 κυβικά νερού, τη στιγμή που όπως είπα η χωρητικότητα είναι στα 25, 3 εκατ. κυβικά. Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε το ίδιο στο άλλο φράγμα στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει χωρητικότητα 22, 3 εκατ. κυβικά νερού. Κίνδυνος για να διψάσει η Κρήτη, θεωρώ ότι με τα σενάρια που έχουμε εκπονήσει, δεν υπάρχει, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις ΔΕΥΑ του νησιού», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή:www.cretalive.gr