Κρήτη

Η Κρήτη ο επόμενος στόχος της Τουρκίας: Η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει το «Φατίχ» για έρευνες

Μαχαίρωσαν 19χρονο στα Χανιά

Τουρκία προχωρεί σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης. Τον Ιούλιο θα σταλεί στην περιοχή το σεισμογραφικό κράτος, «Φατίχ», το οποίο θα ενεργεί, υποτίθεται, εκ μέρους της Λιβύης!

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τη hellasjournal.com, η οποία εντάσσεται στην εφαρμογή του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, στοχεύει παράλληλα να δοκιμάσει και τα αντανακλαστικά της Αθήνας

  • Οι διαδικασίες στην προκειμένη περίπτωση παραπέμπουν σε «σημαδεμένη τράπουλα», καθώς ήδη η αποστολή του ερευνητικού σκάφους θεωρείται δεδομένη από την Τουρκία και η άφιξη του στην περιοχή έχει χρονικά καθοριστεί.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει στην περιοχή της Κρήτης το μοντέλο που υιοθέτησε και για περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ισχυρίζεται πως διενεργεί έρευνες και γεωτρήσεις μετά από άδεια του ψευδοκράτους.

Είναι σαφές από πληροφορίες πως οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Θα προβληθεί, ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι θα διενεργούνται σε ΑΟΖ της Λιβύης!

  • «Διαβάζοντας» τις εξελίξεις, καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ.
Η Κρήτη ο επόμενος στόχος της Τουρκίας: Η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει το «Φατίχ» για έρευνες
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με συνεργάτες του

Οι ίδιες πηγές υποδείκνυαν πως το καθεστώς Ερντογάν έχει την τελευταία περίοδο αναβαθμίσει τις προκλήσεις από το Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία επιβολής.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά αντανακλά και στις  NAVTEX, που εκδίδει. Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλα κινούνται στη βάση της εφαρμογής του μεγαλεπήβολου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της κατοχικής Τουρκίας.

Είναι πρόδηλο ότι ο Ερντογάν τεντώνει το σχοινί, έχει συνεχώς στην πρίζα την Αθήνα, όπως και τη Λευκωσία και δοκιμάζει πρωτίστως τις αντοχές της Ελλάδος.