Κρήτη

Κουκιαδάκης: Το τελευταίο αντίο μιας ευδόκιμης θητείας στην Περιφέρεια!

Ξυλοκόπησε άγρια τη φίλη του μπροστά στους έντρομους περαστικούς!

Τέλος εποχής για τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη

 

Η τελευταία – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη είχε απολογιστικό χαρακτήρα. Εμπεριείχε πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία, που επεξηγούν πολλά απ’ όσα συμβαίνουν. Καταλυτικές λεπτομέρειες για τα όσα συμβαίνουν γύρω απ’ την Πολιτική Προστασία και τη συνεργασία που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος.

Ο (για ένα δεκαπέντε ημέρες ακόμα ) Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου περιέγραψε με γλαφυρό κι εύστροφο τρόπο (όπως συνηθίζει) το πόσο δυσκίνητα και δυσλειτουργικά παραμένουν ορισμένα γρανάζια του κεντρικού κράτους, απ’ τα οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια και η καθημερινότητα των πολιτών – χωρίς φυσικά να παραλείπεται το κομμάτι της ατομικής ευθύνης του καθενός μας…

Η σοβαρότητα και η κρισιμότητα των γεγονότων συμπυκνώνεται σε μία μόνο φράση του: “Παρά το ότι μετά το Μάτι και τη Μάνδρα αρκετά έχουμε σοβαρέψει όλοι, τα πράγματα εξακολουθούν και παραμένουν τραγικά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων”.

Ο κ. Κουκιαδάκης εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του, για το ότι “μετά από εννέα χρόνια επίπονου και επίμονου αιτήματος της Κρήτης έχουμε επιτέλους ένα Ericsson στο νησί.

Εκφράζω την ικανοποίηση και την προσδοκία μου για κάτι καλύτερο”.

Ανέδειξε ωστόσο και την σημασία που το να προλαβαίνουμε το… κακό, πριν εισβάλλει στη ζωή μας, με ανυπολόγιστες συνέπειες: “Καλές είναι οι συναντήσεις, οι συνεδριάσεις, οι προετοιμασίες και οι προλήψεις. Η πρόληψη ξεκινά από τον πολίτη. Πρέπει να είναι ενημερωμένος – και είναι αρκετά ενημερωμένος – αλλά πρέπει και να ανταποκρίνεται. Η πρόληψη ξεκινάει από τον καθέναν μας. Εμείς απλά συντονισμό κάνουμε. Δεν αποφασίζουμε ούτε για έργα, ούτε για παρεμβάσεις. Μπορούμε να κάνουμε σκέψεις. Τα όργανα που αποφασίζουν πρέπει να επενδύσουν – Δήμοι, Περιφέρεια, κυρίως κεντρικό κράτος”.

Κουκιαδάκης: Το τελευταίο αντίο μιας ευδόκιμης θητείας στην Περιφέρεια!

Ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός… ξιφούλκησε, εν συνεχεία, εναντίον του κράτους, που έχει κλείσει τις… κάνουλες της χρηματοδότησής του, δημιουργώντας μία “κρατικοδίαιτη αυτοδιοίκηση”, αφημένη στην… μοίρα της: “Έχουμε μία κρατικοδίαιτη αυτοδιοίκηση όπου δεν της δίνουν… ένα ευρώ για Πολιτική Προστασία – στην Περιφέρεια δεν δίνουν χρόνια τώρα κανένα ευρώ για Πολιτική Προστασία. Όποια πράγματα γίνονται, γίνονται με άλλους πόρους που εξοικονομούμε με πολύ μεγάλη δυσκολία, τους οποίους και διαθέτουμε στην Πολιτική Προστασία!”.

“Ταλαίπωρος αυτός που θα με αντικαταστήσει” – “Δίνουν εντολές χωρίς χρήματα”

Ο κ. Κουκιαδάκης εξέφρασε την αγωνία “ενός ανθρώπου που πόνεσε την Πολιτική Προστασία, που έφτυσε αίμα για την Πολιτική Προστασία, που δεν θα έχει στο μέλλον κίνδυνο και ευθύνη. Επομένως, δεν τα λέω για εμένα. Τα λέω για τον ταλαίπωρο που θα με αντικαταστήσει! Γιατί τον θεωρώ πολύ ταλαίπωρο όποιον έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, με την κουλτούρα που καθιερώθηκε τελευταία: δίνω εντολές, χωρίς χρήματα! Δίνω κατευθύνσεις και οδηγίες χωρίς τα μέσα! Και στη συνέχεια, ποινικοποιούμε αυτόν που δεν ανταποκρίθηκε. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις! Εάν θέλουν να δίνουν εντολές για άμεσες ενέργειες, να συνοδεύονται με τον… παρά!

Και δεν γίνονται όλα καλά επειδή δώσαμε την εντολή! Στο μέτωπο γίνεται η δουλειά, και όχι από το γραφείο!”.

Ο επίλογος του απερχόμενου Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου συνοδεύτηκε από μία πολύ δυνατή… ατάκα: “Αντί να κάτσουμε να δίνουμε εντολές και να σχεδιάζουμε από τα γραφεία – εγώ ξέρω να δώσω περισσότερες εντολές αλλά και να απαντώ σε αυτές! – καλό είναι να σχεδιάσουμε την πρόληψη! Και η πρόληψη θέλει και ελικόπτερα, θέλει και ενημέρωση! Με τις πορδές δεν βάφεις αυγά!”.