Το χρονικό του εγκλήματος – Ο ράπερ πέφτει νεκρός και ο θάνατός του προκαλεί κοινωνικό και πολιτικό “σεισμό” – Καλέσματα για πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη
Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα ανά την Ελλάδα προς τιμήν του Παύλου Φύσσα, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του – ενός ανθρώπου που έγινε σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα και ο θάνατός του προκάλεσε κοινωνικό και πολιτικό «σεισμό» ρίχνοντας μια για πάντα τις μάσκες όσων γνώριζαν, έκαναν ότι δεν έβλεπαν, σιωπούσαν και γίνονταν συνένοχοι της δράσης του ναζιστικού μορφώματος.
Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις 18:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, στις 19:00 στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο και στις 19:00 στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά.
Στην Αθήνα
Αντιφασιστική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη (18/9) στις 17:30 στο μνημείο του Παύλου Φύσσα και πορεία προς τη Μάντρα Μπλόκου της Κοκκινιάς. Η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία της Νίκαιας, στο Μετρό του Αγίου Νικολάου.
Επιπλέον, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας αναμένεται να γίνει με ελεύθερη είσοδο συλλογική μουσική συνάντηση.
Φέτος στην κεντρική συναυλία θα εμφανιστούν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μυστακίδης, Κοινοί Θνητοί, Λόγος Τιμής, Μάγδα Βαρούχα, Fundracar, Unveil The Sense ενώ στα decks θα είναι ο Lief Key.
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ σήμερα στην Αθήνα, οι σταθμοί της Γραμμής 3 του Μετρό «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα» θα κλείσουν στις 15:30 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση. Οι σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν με νεότερη εντολή της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις εξής πόλεις:
Θεσσαλονίκη: 17.30 στην Καμάρα
Πάτρα: 18:00 στην πλατεία Γεωργίου
Ρέθυμνο: 18:00 στη Δημαρχείο Ρεθύμνου
Βόλος: 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας
Ιωάννινα: 18:00 στην Περιφέρεια Ηπείρου
Κομοτηνή: 18:00 στην πλατεία Ειρήνης
Κως: 18:30 στην πλατεία Ελευθερίας
Ηράκλειο: 19:00 στην πλατεία Λιονταριών
Χανιά: 19:00 στην πλατεία Αγοράς
Αγρίνιο: 19:00 στην πλατεία Δημάδη
Καβάλα: 19:00 στο λιμάνι Καβάλας
Καρδίτσα: 19:00 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας
Τρίκαλα: 19:00 στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
Κέρκυρα: 19:00 στην Ανουντσιάτα
Έπεσε νεκρός από μαχαίρι Χρυσαυγίτη
Ήταν μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν ο 34χρονος καλλιτέχνης της ραπ σκηνής Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του μέλους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά. Ο Killah P., όπως ήταν γνωστός, δέχθηκε ύπουλη και θανατηφόρα επίθεση από το «φίδι» του φασισμού στα 34 χρόνια του.
Ωστόσο, με τον θάνατό του κατάφερε να πετύχει αυτό που προσπαθούσε σε όλη του τη ζωή, πολεμώντας με τους στίχους του: Ένα ισχυρό πλήγμα στην «καρδιά» των ταγμάτων εφόδου, που με πρόσχημα τον δήθεν πατριωτισμό δρούσαν ανεξέλεγκτα στις γειτονιές του Κερατσινίου, του Περάματος, της Δραπετσώνας, των φτωχογειτονιών του Πειραιά και της Αθήνας, ασκώντας πρωτόγνωρη βία κατά μεταναστών, προσφύγων και άλλων ανθρώπων, ανήμπορων να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα και ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικό και πολιτικό «σεισμό» ρίχνοντας μια για πάντα τις μάσκες όσων γνώριζαν, έκαναν ότι δεν έβλεπαν, σιωπούσαν και γίνονταν συνένοχοι της δράσης του ναζιστικού μορφώματος.
Μιλούσαν για συμπλοκή οπαδών…
Τα πρώτα λεπτά μετά την δολοφονία, πληροφορίες κάνουν λόγο για συμπλοκή μεταξύ οπαδών, που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού. Η αλήθεια δεν αργεί να έρθει στην επιφάνεια.
Ο καυγάς που ξέσπασε σε καφετέρια του Κερατσινίου, δεν προκλήθηκε από οπαδική αντιπαλότητα. Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση του Παύλου Φύσσα ήταν αρκετή για να «ξυπνήσει» το μίσος των φασιστών.
Το αίμα του 34χρονου μουσικού βάφει το πεζοδρόμιο, λίγο προτού ξεψυχήσει στην αγκαλιά της αγαπημένης του.
Το χρονικό της δολοφονίας
– Στις 23:57:42 της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 η Ελληνική Αστυνομία δέχεται κλήση. Πληροφορίες αναφέρουν συγκέντρωση ομάδας 50 ατόμων με ρόπαλα, στη συμβολή των οδών Ιφιγενείας και Παναγή Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι. Η ομάδα κατευθύνεται με απειλητικές διαθέσεις σε καφετέρια με την επωνυμία «Κοράλι».
– Στις 23:59:19, ανατίθεται σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να προσεγγίσει το σημείο. Οι αστυνόμοι μεταβαίνουν στην καφετέρια. Έξω από το «Κοράλι» βρίσκονται περί τα 30 άτομα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους τρέχουν προς την Παναγή Τσαλδάρη, όπου βρίσκονται 60 περίπου άτομα.
– Οι αστυνομικοί αντικρίζουν τον Παύλο Φύσσα να κείτεται αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, με τραύματα στο στήθος. Διατηρεί τις αισθήσεις του και υποδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, ως δράστη της επίθεσης.
– Ο Γιώργος Ρουπακιάς συλλαμβάνεται, ενώ το μαχαίρι που καρφώθηκε στην καρδιά του 34χρονου ράπερ εντοπίζεται πεταμένο κοντά στο αυτοκίνητο του θύτη.
– Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
– Είναι ήδη αργά. Οι γιατροί, απλά, διαπιστώνουν τον θάνατό του…
Οι επόμενες ημέρες
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όπως αποκαλύπτεται, ο Ρουπακιάς δεν βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Έφτασε εκεί, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε, αποφασισμένος για τα πάντα.
Η προανάκριση φέρνει στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία. Ο Ρουπακιάς μετά την δολοφονία του Φύσσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλλη, αρχηγό της Τ.Ο. Νικαίας, ο οποίος στην συνέχεια συνομίλησε με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό.
Οι συλλήψεις και η δίκη της Χρυσής Αυγής
Με αφορμή την δολοφονία του Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού και άλλων στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αλλά αφέθηκαν ομόφωνα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά από μέρες.
Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. Όλοι οι παραπάνω προφυλακίστηκαν με κατηγορίες είτε σε σχέση με την δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους μετά την παρέλευση 18μήνου. Εκτός των παραπάνω, προφυλακιστέοι για την υπόθεση της δολοφονίας κρίθηκαν επίσης ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία, και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.
Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.
Σε μία ραδιοφωνική προεκλογική συνέντευξη το Σεπτέμβριο του 2015 ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, όπως δεν υπήρχε στη δολοφονία του Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη.
Στις 7 Οκτωβρίου 2020 μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Ρουπακιά και τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Για συνεργεία στη δολοφονία του Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν 15 από τους 17 κατηγορούμενους: οι Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
ΠΗΓΗ neakriti.gr