Κρήτη

Τέλος στους λέβητες πετρελαίου – Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη

«Συναγερμός» της NSA στο Πεντάγωνο: Πάρτε μέτρα – Έρχονται κυβερνοεπιθέσεις

Από το 2030 προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης – Πώς βλέπουν τις αλλαγές ειδικοί επιστήμονες στο νησί

«Ανάσα» για το περιβάλλον και «πνεύμονα» για τις ζωές μας φιλοδοξεί να δημιουργήσει σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση, φέρνοντας και θέτοντας άμεσα σε δημόσια διαβούλευση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον νέο κλιματικό νόμο. Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου, εμπεριέχεται επίσης η απαγόρευση της χρήσης πετρελαίου για τη θέρμανσή μας από το 2030 και μετά.

Αλλά όλα αυτά προφανώς και αποτελούν μεγάλες και απότομες αλλαγές, που αποφασίζονται σήμερα για να εκτελεστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό ως γεγονός προκαλεί πλήθος ερωτηματικών. Ωστόσο, από πλευράς περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, καταγράφονται σε πρώτη φάση θετικές αντιδράσεις, καθώς είναι κάτι παραπάνω από γνωστό ότι η εξόρυξη του πετρελαίου και οι λιγνιτικές μονάδες καταστρέφουν τη φύση και έχουν ήδη προκαλέσει παγκοσμίως τεράστιες «πληγές», που κάποτε θα πρέπει να ξεκινήσουμε την επούλωσή τους με κάθε δυνατό τρόπο!

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο μάλιστα για μια ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία. «Για πρώτη φορά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μετουσιώνεται σε νομοθετική πρωτοβουλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου τίθενται εθνικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, τίθεται στόχος έως το 2050 η Ελλάδα να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, ενώ θεσπίζονται και ενδιάμεσοι στόχοι για μείωση των εκπομπών σε σχέση με το 1990 κατά 55% μέχρι το 2030 και κατά 80% μέχρι το 2040.

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά

«Η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα στις διεθνείς συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και στηρίζει τη Συμφωνία των Παρισίων, λαμβάνει πρωτοβουλίες και προωθεί ενεργά μεταρρυθμίσεις, επιδιώκει την ενσωμάτωση της αειφορίας στην οικονομική πολιτική και την προώθηση επενδύσεων για την Πράσινη Μετάβαση της χώρας, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ενημέρωσε τα μέλη της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στη Γλασκόβη.