Ελλάδα

Διακόπουλος στο CNN Greece: Πρόθεση του Ερντογάν ήταν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο

Διακόπουλος στο CNN Greece: Πρόθεση του Ερντογάν ήταν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο

Επιμένει ότι πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη -μετά την παραίτησή του- που έδωσε στην Αμαλία Κάτζου και το CNN Greece.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησής του είπε ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα από όσα έχει κάνει. Όσοι ασχολούνται με τα κοινά, πρέπει να έχουν πάντα έτοιμη την παραίτησή τους.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού επαναλαμβάνει την τοποθέτησή του ότι δεν ξέρει αν κάνει έρευνες το Oruc Reis στην περιοχή, αλλά αντίθετα – όπως λέει – ήρθε για να προκαλέσει.

«Το ενδιαφέρον του τουρκικού πλοίου δεν ήταν επιστημονικό. Είδα φωτογραφίες με απλωμένα καλώδια, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος της επίσκεψής του».

Ο κ. Διακόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά:

«Δεν πιστεύω ότι η αγορά θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ Θα υπάρξει αγορά μαχητικών Rafale. Η ανάγκη για νέα εξοπλιστικά είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Μέγιστη ανάγκη να υπάρξουν αγορές και στο Ναυτικό», ανέφερε.

Για την επίλυση των προβλημάτων στα ελληνοτουρκικά αναρωτήθηκε πως «αν δεν πάμε στη Χάγη τι άλλο μπορεί να γίνει;» συμπληρώνοντας: «Στο τέλος εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει πού το πάει ο Ερντογάν και δεν παίζει το παιχνίδι του. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη οδό πριν της Χάγης. Το θέμα είναι με ποια ατζέντα θα πάμε στη Χάγη».

Ο κ. Διακόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν έχει απασφαλίσει, όμως η Ελλάδα επιμένει ότι το μόνο αντικείμενο είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών.

«Ο Ερντογάν περπατάει στο χείλος του γκρεμού και δεν τον νοιάζει να μας πάρει μαζί. Είναι ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας», τόνισε ο ναύαρχος.