Ελλάδα

Εύα Καϊλή: Αύξηση Προκαταβολών για τους Έλληνες Αγρότες Πέτυχε η Ευρωβουλευτής

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Έρχονται βροχές

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Επιτρόπου Γεωργίας στο αίτημα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή για ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών με αύξηση προκαταβολών σε 70% και 85%

Η κινητοποίηση των σχετικών μηχανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν άμεση, ώστε να διορθωθεί, όπως αναφέρει η κ. Καϊλή, η ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις ενισχύσεις που δικαιούνταν.

Μετά την παρέμβαση της ελληνίδας ευρωβουλευτή, ο κ. Χόγκαν την ενημέρωσε με προσωπική του επιστολή, για τα όσα διασφαλίστηκαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Έτσι λοιπόν, με κινητοποίηση της Επιτροπής, τα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα, είναι η αύξηση του ποσοστού των προκαταβολών στο 70% για τις άμεσες ενισχύσεις, και 85% για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), οι οποίες θα είναι διαθέσιμες ήδη στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι θα διατεθεί για βοσκή ζώων στους κτηνοτρόφους επιπλέον γη που είναι σε αγρανάπαυση, δηλαδή, γη που δεν θα διατίθεντο για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση για αυτή τη χρονιά. Τέτοια τμήματα γης θα δοθούν, κατ’ εξαίρεση, στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, η κ. Καϊλή, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στην Επιτροπή ζητώντας ενισχύσεις για τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Στην πρώτη του απάντηση, ο Επίτροπος είχε τονίσει τις ευθύνες της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης διότι αδικούσε τους Έλληνες αγρότες στην πρόσβασή τους σε όσα δικαιούνταν.

Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε ότι η σειρά συντονισμένων ενεργειών μας για την προστασία των Ελλήνων αγροτών, αποδίδει καρπούς. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω την εποχή της ανικανότητας και να διασφαλιστεί συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Έλληνες παραγωγοί βλέπουν πλέον με πράξεις, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά τους και αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την χώρα μας».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή προς τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν.

Θέμα: Ενισχύσεις για τους αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν μείωση εισοδημάτων, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του κόστους παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο, αγροχημικά εφόδια), της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της αστάθειας των χρηματιστηριακών τιμών και των εμπορικών πολέμων.

Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί ο αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από τις κλιματικές μεταβολές, από γεωγραφικούς περιορισμούς και από τις συστημικές ανισορροπίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων.

Επειδή, παράλληλα, οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για τους καταναλωτές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και πληθώρας δραστηριοτήτων που δεν παράγουν εμπορικό κέρδος, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθούν ενισχύσεις από το αποθεματικό κρίσεων που τέθηκε σε ισχύ το 2015, ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσεις που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανομή;

2) Πώς κρίνει η Επιτροπή την ενσωμάτωση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, όπως η ιδιωτική ασφάλιση και τα αμοιβαία κεφάλαια;

3) Θα ενισχυθούν οι πολιτικές αντιστάθμισης εισοδημάτων με θεσμικά εργαλεία της ΚΑΠ, που θα λειτουργούν σαν δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των αγροτών”;