Ελλάδα Κρήτη

Ηλεκτρικά πατίνια: Απαγορεύτηκαν, αλλά… μόνο στα χαρτιά

Συγκλονίζει η 85χρονη που κατήγγειλε ότι τη βίασε 45χρονος στο σπίτι της: «Έχω χάσει τον ύπνο μου»! (Video)

Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου;

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας βρέθηκε το μείζον θέμα των ηλεκτροκίνητων πατινιών και η κυκλοφορία τους στην πόλη του Ηρακλείου.

Από πλευράς δημοτικής Αρχής, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Μαρίνος Παττακός πρότεινε να εισηγηθεί ο Δήμος στις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες, την προσωρινή απαγόρευση των πατινιών μέχρι να υπάρξει το κατάλληλο ειδικό πλαίσιο λειτουργίας αυτού του μέσου, για λόγους ασφαλείας.

Από την άλλη, βέβαια, έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν πολλοί από την αντιπολίτευση για το αν είναι έτοιμος ο Δήμος να πάει σε μια τέτοια κίνηση, για το αν μπορεί έτσι απλοϊκά να προσεγγίζει ένα θέμα που δεν άπτεται ακριβώς της αρμοδιότητάς του.

Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Μαρίνος Παττακός, μιλώντας στο neakriti.gr, επρόκειτο για μια «μαραθώνια, αλλά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση», κατά την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το πλήρες ιστορικό σχετικά με τη λειτουργία των πατινιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παττακός «σαν εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την ενημέρωση, ζήτησα από τους Δημοτικούς Συμβούλους να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις θέσεις και απόψεις τους, αναφορικά με τη λειτουργία των πατινιών».

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για απαγόρευση

Μετά τη συζήτηση και την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για απαγόρευση της κυκλοφορίας των πατινιών – έως ότου νομοθετηθούν κανόνες για την ασφαλή χρήση τους – πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, με την πρόταση για απαγόρευση να υπερψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως, όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Παττακός – ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της παραπάνω πρότασης – «παρατηρήθηκε σύγχυση και απορία από πλευράς Δημοτικών Συμβούλων, αναφορικά με τη δυνατότητα του Δήμου να υλοποιήσει μια τέτοια απαγόρευση».

Τι γίνεται εμπράκτως;

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, εμπράκτως η πρόταση του Δήμου δεν είναι εκτελεστέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα ηλεκτροκίνητα πατίνια δεν είναι απαγορευμένα στο Ηράκλειο. Βέβαια, η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι βαρυνούσης σημασίας».

Βέβαια, όπως σχολίασε ο ίδιος, δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε – και εάν – θα ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παττακός «Από πλευράς Δημοτικής Αστυνομίας δεν είμαστε κατά των ηλεκτροκίνητων πατινιών, καθώς προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας και την “πράσινη” ενέργεια. Το μόνο που ζητούμε είναι η θέσπιση κανόνων για την ασφαλή χρήση τους και την αποφυγή ατυχημάτων».