Ελλάδα

Κ.Μητσοτάκης: «Να αφήσει τα ελληνοτουρκικά σε εμάς ο Α.Τσίπρας – Είδαμε πως τα έκανε με Σκόπια και μνημόνια»

Κ.Μητσοτάκης: «Να αφήσει τα ελληνοτουρκικά σε εμάς ο Α.Τσίπρας - Είδαμε πως τα έκανε με Σκόπια και μνημόνια»

Με αφορμή την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στην Τουρκία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αφήσει τα σοβαρά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ που θα έρθει αμέσως μετά.

Άλλωστε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι διαπραγματεύσεις του σε Σκοπιανό και Μνημόνια δείχνουν πως δεν διαθέτει μεγάλες ικανότητες διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε τις ελπίδες των Ελλήνων «που δεν περιμένουν τίποτα πια από αυτόν» και τώρα προσθέτει μιαν εθνική περιπέτεια με τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και δημιουργεί προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας είτε αφορά τα σχολικά βιβλία είτε τα εμπορικά σήματα».

«Φοβάμαι ότι θα εκπέσει ο τυπικός όρος Βόρεια Μακεδονία γιατί δεν υπάρχει αναφορά σε βορειομακεδονικό λαό και βορειομακεδονική γλώσσα. Εάν θέλαμε να είχαμε αυτή τη συμφωνία να την είχαμε το 2008 στο Βουκουρέστι θα την είχαμε αλλά η τότε κυβέρνηση είπε όχι» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν άκουσε τις φωνές των συλλαλητηρίων αντίθετα επιμένει να προσβάλει τους Έλληνες και να τους αποκαλεί ακροδεξικούς και άμυαλους».

Επισήμανε για το Σκοπιανό ότι «όπου χρειάστηκε διαφώνησα με ισχυρούς παράγοντες όπως η Μέρκελ γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό δεν μας έκανε συμπαθείς σε κέντρα εξουσίας και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το σωστό και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Προανήγγειλε ότι «θα καταψηφίσουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ την Παρασκευή» αλλά και ότι «θα αξιοποιήσω κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Επανέλαβε, δε, ότι «δεν απεμπολώ το δικαίωμα του βέτο σε κάθε κεφάλαιο για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Υπάρχουν 35 κεφάλαια, δεν θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν αν δεν ικανοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις».

Εξέφρασε, ακόμα την ανησυχία του για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία επικηρύσσει τους 8 στρατιωτικούς αγνοώντας προκλητικά τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. «17 ώρες που διαπραγματευόταν για το Μνημόνιο, τα όσα έκανε στο Σκοπιανό δεν μαρτυρούν μεγάλες ικανότητες διαπραγμάτευσης. Ας αφήσει τα σοβαρά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.