Ελλάδα

Κοροναϊός – Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ισοτιμία της υπογραφής των ιατρών ζητά ο ΙΣΑ

Κοροναϊός – Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ισοτιμία της υπογραφής των ιατρών ζητά ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες, ειδικά εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα και να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης
Ο Ιατρικός Σύλλοφος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει από την πολιτεία για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Ζητά την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την αντίθεσή του για την προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς, καθώς – όπως υποστηρίζει – θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών υγείας που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, προσθέτει ο ΙΣΑ, προκαλεί ταλαιπωρία στην ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα, ενώ αντιβαίνει στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή.

Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει για τη στήριξη των δομών υγείας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας, παραμένει επιτακτικό το αίτημα για ενίσχυση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της Covid λοίμωξης, στην αποτροπή των επιπλοκών των ασθενών και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Η ΠΦΥ είναι βασικός πυλώνας του συστήματος υγείας, στην κρίσιμη μάχη που δίνει η χώρα με την πανδημία, επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, το σύστημα υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιέζεται ασφυκτικά, ενώ εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένοι δίνουν τη μάχη για τη ζωή. «Η διασφάλιση κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, για την πρόγνωση του ασθενή και η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να το διασφαλίσει», προσθέτει.

Τέλος, ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες, ειδικά εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα και να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης. Επίσης, να ενημερώνονται αποκλειστικά από τα έγκριτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, «που είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να εκφέρουν επιστημονικό λόγο».

ΠΗΓΗ in.gr