Κύπρος

Μ. Τσαβούσογλου: «Aν ο Αναστασιάδης δεν θέλει να συνεχίσει ας το πει να τερματίσουμε τις συνομιλίες»

«Aν ο Αναστασιάδης δεν θέλει να συνεχίσει ας το πει κι εμείς θα τερματίσουμε αυτή την δουλειά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ».

«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης» είπε ο κ. Τσαβούσογλου «είναι προσωπικός μου φίλος. Στήριξε το σχέδιο Ανάν. Ακόμη κρύβεται πίσω από αυτό. Ας μην κρύβεται πίσω από αυτό. Ας είναι ηγέτης.

Ας δείξει τώρα ότι θέλει λύση, ας είναι τολμηρός. Αν με πολιτική ανησυχία αρχίσεις να δείχνεις αδυναμία λόγω εκλογών, τότε ακόμη και ένα μικρό κόμμα όπως το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) σε παίρνει από το πόδι και σε σέρνει στις πλατείες».

Πρόσθεσε: «προειδοποιώ τον Αναστασιάδη ως φίλος. Να μην πηγαίνει πίσω από αυτά τα δημοφιλή κόμματα. Αν ο Αναστασιάδης δεν θέλει λύση να το πει κι εμείς θα τελειώσουμε αυτή τη δουλειά. Εμείς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα καθίσουμε με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) και θα λάβουμε απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση».

Δεν δίνουμε Μόρφου

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεϊν Οζγκιουργιούν, ανέφερε χθες πως η κατεχόμενη Μόρφου είναι έδαφος της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της και είναι πολύ σημαντική περιοχή για τους Τουρκοκύπριους.

Είπε ακόμα ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το θέμα της επιστροφής της Μόρφου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι όποιες δηλώσεις και αναφορές γίνονται επί του θέματος δημιουργούν ασταθή κατάσταση για την περιοχή και ότι δεν είναι έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα.

Αναφέρθηκε ακόμα στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σχετικά με το ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξίσωση μειοψηφίας και πλειοψηφίας και είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Ο κ. Οζγκιουργιούν διερωτήθηκε ακόμα πως μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να μιλά για μη ίση μεταχείριση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ίσα και όμοια με τις άλλες χώρες, όπως είναι την Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία.

«Είναι ίση σε πληθυσμό με τις χώρες αυτές;» διερωτήθηκε ο κ. Οζγκιουργιούν.

Αν η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της τότε δεν είναι δυνατή η εξεύρεση ομόσπονδης λύσης, σύμφωνα με τον κ. Οζγκιουργκιούν ο οποίος είπε ακόμα ότι, μέχρι στιγμής δείγματα καλής θέλησης μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δείξει και ότι η ευθύνη της μη λύσης επιβαρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

.
.
.
.
1069.gr