Διεθνή Πολιτική

Στην Αφρική για το μεταναστευτικό η Μέρκελ

Τριήμερη επίσκεψη στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναζητώντας τρόπους για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

Στο Μάλι, η γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση του ΟΗΕ Minusma. Θα ακολουθήσει ο Νίγηρας, ενώ στην Αιθιοπία θα επισκεφθεί την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Την προσεχή εβδομάδα θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον πρόεδρο του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί και τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι.

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να ενδιαφερθούμε πολύ περισσότερο για την τύχη της Αφρικής. Η ευημερία της Αφρικής συνδέεται με τα συμφέροντα της Γερμανίας», δήλωσε η καγκελάριος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ενώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Zeit διατύπωσε την εκτίμηση ότι μεγαλύτερη σταθερότητα στην Αφρική και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης θα επιτρέψουν τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να επιδιώκει την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ανάλογες με την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Pronews