Ελλάδα

Συνελήφθησαν 12 άτομα που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα σε όλη την Αττική

Συνελήφθησαν 12 άτομα που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα σε όλη την Αττική

Δύο συμμορίες που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, εξαρθρώθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα συνελήφθησαν 12 άτομα (11 άνδρες και μια 25χρονη γυναίκα) στο Μενίδι και το Ζεφύρι που είχαν σχηματίσει δυο συμμορίες που έκλεβαν καταλύτες

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων κλοπών, των φθορών ξένης ιδιοκτησίας, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι, από τον Απρίλιο του 2022 είχαν συστήσει δύο συμμορίες, με αντικείμενο την αφαίρεση καταλυτών από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο τρόπος δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων ήταν ο ίδιος: Με ορμητήριο το Ζεφύρι και διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, πλησίαζαν σταθμευμένα οχήματα και στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αφαιρούσαν τους καταλύτες των εξατμίσεων τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, προκαλούσαν εκτεταμένες φθορές σε οχήματα.

Συνελήφθησαν 12 άτομα που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα σε όλη την Αττική

Ως “επιχειρησιακά” αυτοκίνητα, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ αμέσως μετά τις κλοπές παρέδιδαν τους καταλύτες σε άλλα μέλη των συμμοριών, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξή τους. Στη συνέχεια πωλούσαν τα κλοπιμαία, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία μοιράζονταν μεταξύ τους.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, “η προτίμηση των κατηγορουμένων σε καταλύτες δεν ήταν τυχαία, καθώς, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, την παλαιότητα, αλλά και το καύσιμο που χρησιμοποιεί, παρουσιάζει διαφορετική περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα, όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα, η τιμή των οποίων τα τελευταία χρόνια πλησιάζει ακόμα και τις τιμές του χρυσού”.

Από την έως τώρα προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 58 περιπτώσεις κλοπών και 2 απόπειρες κλοπής, με το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η μια εγκληματική οργάνωση, να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη τα 10.000 ευρώ.

Συνελήφθησαν 12 άτομα που έκλεβαν καταλύτες από αυτοκίνητα σε όλη την Αττική

Σε αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν σε κατοικίες, κατασχέθηκαν 5.075 ευρώ, 2 αυτοκίνητα, 43 καταλύτες αυτοκίνητων και τελικό μέρος εξάτμισης, όπλο κρότου, πτυσσόμενο γκλοπ και πλήθος εργαλείων κοπής καθώς και τηλεφωνικών συσκευών.

Σημειώνεται ότι στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, την υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, τη διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και αστυνομικοί από τα τμήματα Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ.