Αγρια Ζωή

Κάμερα έπιασε για πρώτη φορά δυο άγρια Πάντα να ζευγαρώνουν

Κοζάνη: Μητροπολίτης είναι ο ιερέας που χαστούκισε πολίτη στον δρόμο

Σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένατε

Μόνο και μόνο η όψη ενός Πάντα μας κάνει να χαμογελάμε. Δεν είναι μόνο επειδή έγινε το σήμα κατατεθέν της WWF, αλλά επειδή ξέραμε από την αρχή πως είναι ένα μοναδικό ζώο που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η αγάπη μερίδας του κόσμου έχει από τότε αυξήσει τον πληθυσμό τους.

Μπορεί να τους έχουμε δώσει τεράστια προσοχή και κάποιοι να έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια και πολλές μελέτες ώστε να αναπαράγουν τα Πάντα, ωστόσο κανείς δεν είχε δει την προσπάθεια τους να αναπαραχθούν στην άγρια φύση. Μέχρι τώρα.

Πήρε τρία χρόνια περιήγησης στα βουνά Qinling της Κίνας αλλά και μια δυνατή συνεργασία μεταξύ κινηματογραφιστών, δασοφυλάκων και επιστημόνων ώστε να τραβηχτεί σε βίντεο το φλερτ και το ζευγάρωμα δυο Πάντα. Κάτι που τελικά έγινε.

Ο Κινηματογραφιστής Jacky Poon δήλωσε στο PBS πως «Κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος, ταξιδεύουν για δεκάδες χιλιόμετρα την ημέρα αναζητώντας τον κατάλληλο σύντροφο. Οι κραυγές τους αντιλαλούν σε ολόκληρο το βουνό».

Το υλικό που κινηματογραφήθηκε μπορεί να μας δώσει μια γεύση και μια εξήγηση ως προς το γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναπαράγεις τα Πάντα σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Το βίντεο μας δείχνει έναν άγριο ανταγωνισμό μεταξύ δυο αρσενικών Πάντα, που φιλονικούν ώστε να ζευγαρώσουν με το θηλυκό. Τα αρσενικά κρατούν επίσης το θηλυκό «όμηρο» κατά καιρούς, καθώς το ανοιξιάτικο χιόνι πέφτει γύρω τους.

Το «φλερτ» κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα πριν το θηλυκό να είναι έτοιμο να ζευγαρώσει. Κάτι που μας δείχνει πως αυτή η συμπεριφορά των αρσενικών ίσως προκαλούν και την ωορρηξία των θηλυκών. Οι συνθήκες δεν είναι τόσο παρόμοιες στην αιχμαλωσία.

«Είναι παρόμοιος τρόπος με άλλα είδη αρκούδων», εξηγεί ο αφηγητής. Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν τα θηλυκά έχουν να διαλέξουν μεταξύ δυο αρσενικών, το «φλερτ» έχει διπλάσιες πιθανότητες να ευοδωθεί. Επιλογές λοιπόν. Δεν είναι σπάνιο σε οποιοδήποτε είδος στον πλανήτη…

Πληροφορίες: sciencealert.com