Ιστορία

T-55: Η αιματηρή δοκιμή των ΗΠΑ στο σοβιετικό τανκ και οι μοιραίες απώλειες

Η Βραζιλιάνα καλλονή που τρέλανε ακόμα και τον Πάπα ξαναχτυπά!

Πριν από μερικά χρόνια ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ αποκάλυψε ένα τρομακτικό ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη δοκιμή ενός σοβιετικού άρματος μάχης τύπου T-55, στο πλαίσιο δημοσιοποίησης απόρρητης έκθεσης, με τα στοιχεία περισσότερο να προκαλούν  ερωτήματα παρά να δίνουν απαντήσεις.

Ένα φονικό συμβάν κατά τη δοκιμή ενός σοβιετικού τανκ τύπου T-55 από τον αμερικανικό στρατό που οδήγησε στον θάνατο δύο ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου, έγινε γνωστό από την αποχαρακτηρισμένη έκθεση του Κέντρου Δοκιμών Αμπερντίν του U.S Army.

Σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης, την οποία έφερε ξανά στο προσκήνιο το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πέρσι, η δοκιμή αφορούσε την ακρίβεια και το σύστημα ελέγχου του σοβιετικού τανκ, με το πλήρωμα των τριών ανδρών να καλείται να ρίξει βολή. «Όταν έριξε τον δεύτερο γύρο βολών, συνέβη ένα καταστροφικό γεγονός. Η κεφαλή εξερράγη στο κανόνι του τεθωρακισμένου, διαλύοντας τον σωλήνα, σκοτώνοντας τον κυβερνήτη, σκοτώνοντας τον πυροβολητή και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό» αναφέρει η μέχρι πρότινος απόρρητη έκθεση.

Το δυστύχημα αποδόθηκε σε πρόωρη έκρηξη στην κεφαλή. Οι ερευνητές αποκάλυψαν αργότερα ότι το πλήρωμα δεν φορούσε τον κατάλληλο ρουχισμό με επιβραδυντικό φωτιάς που εκτιμάται ότι θα περιόριζε τη σοβαρότητα των τραυμάτων όσων επιβίωναν. Παραμένει ασαφές τι προκάλεσε την πρόωρη έκρηξη της κεφαλής μέσα στο τεθωρακισμένο ή γιατί ο αμερικανικός στρατός εξέταζε το σοβιετικό τανκ.

Το T-55 είναι γνωστό ως ένα από τα πιο απλά, αξιόπιστα και ανθεκτικά τανκ που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το τεθωρακισμένο χρησιμοποιήθηκε σε σειρά συγκρούσεων, από τους αραβοισραηλινούς πολέμους του 1967 και του 1973, στο Βιετνάμ, στην Αγκόλα και στους πολέμους της δεκαετίας του 1970-1980 μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.