Διεθνής Ασφάλεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατέρριψε η Ρωσία αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot; – Το αρνείται το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατέρριψε η Ρωσία αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot; – Το αρνείται το Κίεβο

Την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαίνεται και ο «πόλεμος» των πληροφοριών.

Η Ουκρανία αρνήθηκε σήμερα τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος κατέστρεψε αμερικανικής κατασκευής σύστημα πυραύλων Patriot, στη διάρκεια αεροπορικού πλήγματος στο Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διατύπωσε τον ισχυρισμό χθες Τρίτη έπειτα από αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας. Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν αργότερα πως σύστημα Patriot υπέστη πιθανόν ζημιές αλλά δεν φαίνεται να έχει καταστραφεί.

«Θέλω να πω: μην ανησυχείτε για την τύχη του Patriot», δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούριι Ίχνατ, στην ουκρανική τηλεόραση.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικός πύραυλος Kinzhal να κατέρριψε σύστημα Patriot.

«Η καταστροφή του συστήματος με κάποιου τύπου Kinzhal, είναι αδύνατη. Όλα που λένε εκεί, μπορούν να μείνουν στο αρχείο της προπαγάνδας τους», είπε.

Τι είναι το σύστημα Patriot

Το σύστημα Patriot είναι ένα από μια σειρά υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών μονάδων που προμήθευσε η Δύση προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα μετά την εισβολή της Μόσχας το 2022.

Θεωρείται από τα πιο προηγμένα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα περιλαμβανομένων εκείνων εναντίον αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, και περιλαμβάνουν συνήθως εκτοξευτές μαζί με ραντάρ και άλλα υποστηρικτικά μέσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαφημίσει τον πύραυλο Kinzhal ως απόδειξη ότι η χώρα του έχει κορυφαίο στο είδος του στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Ουκρανία δήλωσε πως κατέρριψε έξι πυραύλους Kinzhal χθες, όμως η Ρωσία το αρνήθηκε. Δεν είναι σαφές ποιο δυτικό όπλο χρησιμοποίησε η Ουκρανία και το Πεντάγωνο δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ