Διεθνής Οικονομία

Αύξηση 1.500% για το κρυπτονόμισμα Ada από την αρχή του έτους

Βρέθηκε η φυτεία αναζητούνται οι ιδιοκτήτες

Στο ίδιο διάστημα το Bitcoin καταγράφει κέρδη 67% και το Eth έχει ενισχυθεί 340%

Ύστερα από έντονες αναταράξεις προς τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει πάρει και πάλι τα πάνω της. Το Bitcoin, το Etherium, το Dogecoin βρίσκονται σε τροχιά δυναμικής ανόδου. Υπάρχει όμως ένα κρυπτονόμισμα, του οποίου η άνοδος είναι πιο εντυπωσιακή από οποιουδήποτε άλλου. Πρόκειται για το Ada, ένα ψηφιακό νόμισμα που στηρίζεται στην blockchain πλατφόρμα Cardano. Από τις αρχές του έτους έχει δει την αξία του να εκτινάσσεται σχεδόν 1.500%. Στο ίδιο διάστημα το Bitcoin καταγράφει κέρδη 67% και το Ether έχει ενισχυθεί 340%.

Η πλατφόρμα Cardano ιδρύθηκε το 2017 και διακηρυγμένος στόχος της είναι να προσφέρει ένα πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά δίκτυο blockchain, που θα απαιτεί λιγότερες εξορύξεις, καθώς αυτές καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Το Ada έχει πάρει το όνομά του από την Ada Lovelace, μαθηματικό του 19ου αιώνα, που θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Ο ενθουσιασμός των τελευταίων μηνών γύρω από το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έχει εν μέρει να κάνει με την επικείμενη αναβάθμιση της Cardano, που αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό έναντι του δικτύου Ethereum. Θα προσφέρει τα λεγόμενα έξυπνα συμβόλαια, δηλαδή ψηφιακές συμφωνίες γραμμένες σε κώδικα, που θα μπορούν να εκτελούνται χωρίς διαμεσολαβητή, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Μια βασική διαφορά της πλατφόρμας Cardano είναι ότι δεν χρειάζεται τόσο εντατικές «εξορύξεις» – τις ενεργοβόρες διαδικασίες για τις οποίες έχει επικριθεί έντονα το Bitcoin.

Εν μέσω της ανησυχίας για τον αντίκτυπο των κρυπτονομισμάτων στην κλιματική αλλαγή να εντείνεται, το Ada προβάλλει ως ελκυστική εναλλακτική και έχει δει την αξία του να υπερδιπλασιάζεται σε λιγότερο από έναν μήνα.

Την Παρασκευή έκλεισε στα 2,85 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk, γεγονός που σημαίνει ότι έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 90 δισ. δολαρίων. Είναι έτσι το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, μένοντας πίσω μόνο από το Bitcoin και το Ether.

Την ίδια στιγμή ο Τζον Πόλσον, ιδρυτής του επενδυτικού fund Paulson & Co, μιλώντας στο Bloomberg τονίζει πως δεν θα συνιστούσε σε κανέναν να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, καθώς εκτιμά ότι αυτά «τελικά θα αποδειχθούν άνευ αξίας». Όπως υπογραμμίζει, «με τα κρυπτονομίσματα τα ποσά που μπορεί να χάσεις είναι απεριόριστα» και προσθέτει πως ακόμη κι αν πρόκειται να δικαιωθεί μόνον μακροπρόθεσμα, «σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα μπορούσα να χάσω τα πάντα». Επικαλείται τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, όπως του Bitcoin, που από τα 5.000 δολάρια εκτοξεύθηκε στα 45.000 και τα 60.000 δολάρια, για να υποχωρήσει στα 20.000 και να επανέλθει στα 50.000 δολάρια.

Αντίθετα, ο Πόλσον επιμένει να επενδύει στον χρυσό, καθώς εκτιμά ότι η μεγάλη επέκταση της προσφοράς χρήματος θα φέρει τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις και άρα θα ωφελήσει το πολύτιμο μέταλλο.

Βέβαια, οι μέχρι στιγμής επενδύσεις του στον χρυσό δεν έχουν καταφέρει να αποφέρουν στον Πόλσον μεγάλα κέρδη. Με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Paulson & Co να πέφτουν από τα 38 δισ. δολάρια που ήταν το 2011 στα 9 δισ. δολάρια το 2019, ο διαχειριστής αποφάσισε να μετατρέψει το hedge fund του σε family office, δηλαδή εταιρεία διαχείρισης οικογενειακού πλούτου, που σημαίνει ότι πλέον ασχολείται μόνο με την επένδυση των δικών του χρημάτων και όχι πελατών. Όπως λέει, αυτό που ήθελε πάντα ήταν να επενδύει και όχι να ασχολείται με το επιχειρηματικό κομμάτι.