Διεθνής Πολιτική

Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν για τις αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με κεντρικό θέμα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, μετά την αύξηση των αφίξεων προσφύγων στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στο Αιγαίο και τη συνεργασία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Μέρκελ και ο Ερντογάν συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στη σκιά των απειλών Ερντογάν για τους πρόσφυγες
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν έγινε μετά τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει νέο κύμα προσφύγων στην ΕΕ, διαμαρτυρόμενος ότι η χώρα του δεν λαμβάνει επαρκή στήριξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατ. πρόσφυγες, από τους οποίους οι 3,6 εκατ. είναι από τη Συρία.
Νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ είχε εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την καλύτερη εφαρμογή των επιστροφών προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.