Επικαιρότητα Τεχνολογία

Με 5G τα νέα iPhone – Πότε εκτιμάται ότι θα έρθουν στην Ελλάδα

Τσελίκ κατά πάντων: Οι ανακοινώσεις Γερμανίας και ΗΠΑ είναι σαν να γράφτηκαν από Έλληνα

Στο «χορό» του 5G αποφάσισε να εισέλθει και η Apple με τη νέα γενιά iPhone να υποστηρίζει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και τον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού κολοσσού, Τιμ Κουκ να κάνει λόγο για μία νέα εποχή.

Σε μία διαδικτυακή εκδήλωση, αρκετά διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η Apple ανακοίνωσε συνολικά 4 μοντέλα (iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 και iPhone 12 mini) με τα δύο κορυφαία μοντέλα να είναι σαφώς βελτιωμένα σε επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης γενιάς.

Η ακριβή ημερομηνία της διάθεσης στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα είμαστε στο δεύτερο «κύμα» διάθεσης, ήτοι μία εβδομάδα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι το iPhone 12 Pro και το iPhone 12 θα κυκλοφορήσουν στις 30 Οκτωβρίου, ενώ το iPhone 12 Pro Max και το iPhone 12 mini πιθανότατα θα τα δούμε στη χώρα μας από τις 20 Νοεμβρίου, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση σε σχέση με την αμερικανική αγορά, λόγω προτεραιότητας που ίσως δοθεί σε αγορές όπου λειτουργούν ήδη δίκτυα 5G.

Όσον αφορά στις τιμές, το iPhone 12 Pro Max ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα 1099 δολάρια και το iPhone 12 Pro από τα 999 δολάρια, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα τα δούμε στα επίπεδο των 1250 – 1300 ευρώ και των 1100-1150 ευρώ αντίστοιχα. Τα πιο προσιτά μοντέλα, στις ΗΠΑ θα ξεκινούν από τα 699 δολάρια το iPhone 12 mini και από τα 799 δολάρια το iPhone 12, οπότε μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 750-800 ευρώ και 900-1000 ευρώ αντίστοιχα όσον αφορά την ελληνική αγορά.

Και τα 4 μοντέλα υποστηρίζουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G, τα οποία στη χώρα αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμα μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple αποφάσισε στις συσκευασίες των νέων μοντέλων της να μην υπάρχουν μέσα ακουστικά αλλά ούτε ο adaptor για τη σύνδεση στο ρεύμα παρά μόνο το καλώδιο USB-C σε lightning.

Με 5G τα νέα iPhone - Πότε εκτιμάται ότι θα έρθουν στην Ελλάδα

Τα δύο κορυφαία μοντέλα της Apple είναι πλέον το iPhone 12 Pro Max και το iPhone 12 Pro. Η βασική διαφορά τους είναι στη διαγώνιο της οθόνης με το πρώτο να είναι στις 6,7 ίντσες και το δεύτερο στις 6,1 ίντσες, τεχνολογίας Super Retina XDR και στις δύο περιπτώσεις. Ο σχεδιασμός είναι ίδιος με τις Pro εκδόσεις της προηγούμενης γενιάς, ενώ ο επεξεργαστής είναι ο νέος A14 Bionic της Apple. Ο αποθηκευτικός χώρος ξεκινά από τα 128 GB και φθάνει μέχρι τα 512 GB.

Η Apple έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κάμερα. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένα σύστημα τριπλής κάμερας και στα δύο μοντέλα με μία διαφορά να είναι ότι στο Max το οπτικό zoom είναι στο 5x, όταν στο iPhone 12 Pro είναι στο 4x. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές βελτιώσεις με μία από τις σημαντικότερες να είναι η δυνατότητα λήψης video με υποστήριξη Dolby Vision HDR, το οποίο προσφέρει πολύ υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα.

Επιπλέον, και στα δύο μοντέλα, υπάρχει ένας αισθητήρας LIDAR, ο οποίος βοηθά τόσο στις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) όσο και στη βελτίωση του τελικού αποτελέσματος στις φωτογραφίες και στα video σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και τη νύχτα.

Με 5G τα νέα iPhone - Πότε εκτιμάται ότι θα έρθουν στην Ελλάδα

Στο πιο προσιτό iPhone 12 η οθόνη είναι στις 6,1 ίντσες και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Super Retina HDR. Ο επεξεργαστής είναι και εδώ ο Α14 Bionic, ενώ το σύστημα της κάμερας είναι διπλό και έρχεται και αυτό με πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το iPhone 11, του οποίου η συγκεκριμένη συσκευή αποτελεί τον διάδοχο της.

Το iPhone 12 mini αποτελεί μία καινούρια προσέγγιση για την Apple που βάζει ένα μοντέλο μεταξύ του iPhone SE και του iPhone 12. Η διαφορά της mini έκδοσης είναι η πιο μικρή οθόνη που είναι στις 5,4 ίντσες με την Apple να υποστηρίζει πως το iPhone 12 mini είναι το πιο μικρό σε μέγεθος και ελαφρύ 5G smartphone που κυκλοφορεί.

Γενικότερα, η Apple έδωσε αρκετή έμφαση στις 5G δυνατότητες των συσκευών της και αναφέρθηκε αρκετά στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους δημιουργούς εφαρμογών αν εκμεταλλευτούν τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει η 5η γενιά και δεν είναι μόνο η ταχύτητα.

Επιπλέον, η Apple έδειξε να επιδιώκει να επανατοποθετηθεί στην αγορά των «έξυπνων ηχείων» και ανακοίνωσε το HomePod mini. Το μεγάλο ατού, πέραν της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Siri ως ψηφιακής βοηθού είναι το μικρό μέγεθος και η σχετικά ανταγωνιστική τιμή, η οποία στην αμερικανική αγορά διαμορφώνεται στα 99 δολάρια.