Επικαιρότητα Πυρκαγές

Μυκήνες: Πλάνα από drone του «πριν» και «μετά» την καταστροφική πυρκαγιά

Μυκήνες: Πλάνα από drone του «πριν» και «μετά» την καταστροφική πυρκαγιά

Η ομάδα Up Stories ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο με εικόνες των Μυκηνών από drone

Η γνωστή ομάδα Up Stories που ειδικεύεται σε εντυπωσιακές video λήψεις με drone, ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο με πλάνα των Μυκηνών από ψηλά πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 30ής Αυγούστου.

Θυμίζουμε, τότε, υπήρξε μεγάλη ανησυχία για την Πύλη των Λεόντων και τον Θησαυρό του Ατρέα, δύο από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά μνημεία, οι ειδικοί, ωστόσο, που έφτασαν στο σημείο, μόλις η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.

Όπως είχαν τονίσει τις ημέρες που ακολούθησαν τη φωτιά οι ιθύνοντες, η συστηματική αποψίλωση του χώρου στάθηκε σωτήρια και δεν προκλήθηκαν φθορές στα αρχαία. Στην πραγματικότητα, τόνισαν, κάηκαν μόνο ξερά χόρτα, που βρίσκονταν τριγύρω. Η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, Λίνα Μενδώνη, που μετέβη στις Μυκήνες, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις: «Κάηκε το πούσι, το πολύ πολύ οι επισκέπτες να βλέπουν λίγο μαύρο».

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι περιοχές που επλήγησαν ήταν η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Το video της Up Stories με το «πριν» και το «μετά» δίνει μια αίσθηση όσων άλλαξαν. Και ίσως η ουσιαστική ζημιά στις αρχαιότητες να είναι πολύ περιορισμένη, η εικόνα του χώρου με την καμμένη βλάστηση παραμένει στενάχωρη.