Επικαιρότητα Σεισμός

Σεισμός τώρα στην Αλβανία: Μετράνε τις πληγές τους οι γείτονες – Εκατοντάδες ραγισμένα σπίτια! video

Βίντεο - ντοκουμέντο: Πανικός σε γήπεδο την ώρα του σεισμού στην Αλβανία

Στους 105 ανέρχονται πλέον οι τραυματίες από τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου (21.9.2019), ενώ σοβαρές είναι και οι υλικές ζημιές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας 105 άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά. Από αυτούς οι 74 μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στα νοσοκομεία στα Τίρανα και το Δυρράχιο.

Ο υπουργός Άμυνας Ολτα Χάτσκακα, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, ανακοίνωσε πως 7 κτίρια υπέστησαν ζημίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο και περίπου 130 σπίτια έχουν ρωγμές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι και στο Ελμπασάν.

Αλβανία: Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών

Οι δύο δονήσεις σημειώθηκαν εντός 11 λεπτών. Η πρώτη είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ η δεύτερη 5 Ρίχτερ.

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, έκανε λόγο για τον πιο ισχυρό σεισμό (σ.σ. τα 5,8R) που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 20 – 30 χρόνια.

Αισθητός, όμως, έγινε και σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα.Σεισμός τώρα στην Αλβανία: Μετράνε τις πληγές τους οι γείτονες – Εκατοντάδες ραγισμένα σπίτια! videoΣεισμός τώρα στην Αλβανία: Μετράνε τις πληγές τους οι γείτονες – Εκατοντάδες ραγισμένα σπίτια! video

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Τίρανα και το Πανεπιστήμιο Γεωλογίας, το κτίριο του οποίου υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Όπως αναφέρει το αλβανικό Top Channel, ευτυχώς, εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς στο σημείο.

Στο χωριό Χελμές, στην Καβάγια, δύο άτομα τραυματίστηκαν, ευτυχώς, ελαφρά. Το χωριό αυτό απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

Η υπουργός Υγείας της γείτονος, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, γνωστοποίησε τον ακριβή αριθμό των τραυματιών που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στα νοσοκομεία των Τιράνων και του Δυρραχίου. Συνολικά 21 άτομα παραμένουν νοσηλευόμενα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, βρισκόταν στη Γερμανία καθ’ οδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναμένεται, όμως, να επιστρέψει στην Αλβανία, μετέδιδαν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχουν ρωγμές αλλά τα μαθήματα θα συνεχισθούν κανονικά την Δευτέρα (23.9.2019).

φωτογραφίες: Reuters