Υγεία

Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία

Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι ακολουθούν το fitness trend του ανάποδου περπατήματος; Έρευνες απαντούν

Με 33.6 εκατομμύρια posts “Walking Backwards” (ανάποδο περπάτημα) και άλλα 22,5 εκατ. Walking Backwards on Treadmill (ανάποδο περπάτημα στον διάδρομο), η τάση που μας θέλει να πηγαίνουμε πλάτη στον δρόμο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των TikTokers, κερδίζει όμως και επαγγελματίες από τον χώρο της σωματικής άσκησης λόγω των σημαντικών οφελών της για την υγεία.

Η τεχνική πρωτοεφαρμόστηκε στην αρχαία Κίνα, ενώ υπάρχουν αναφορές από τις αρχές του 19ου αιώνα για ανθρώπους που περπατούσαν με την πλάτη για πολλά χιλιόμετρα. Τι παραπάνω, ωστόσο, προσφέρει αυτή η ανορθόδοξη παραλλαγή της απλούστερης ενδεχομένως σωματικής άσκησης;

Οφέλη του ανάποδου περπατήματος

Η Janet Dufek, ειδικός Εμβιομηχανικής -επιστήμη που μελετά τα βιολογικά συστήματα και ιδίως το κινητικό σύστημα του ανθρώπινου με χρήση των νόμων της μηχανικής- από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις ΗΠΑ με 20ετή έρευνα στην ανάποδη κίνηση, διαπίστωσε με την ομάδα της ότι μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες βελτίωσαν την ελαστικότητα της ποδοκνήμης. Το ανάποδο περπάτημα ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση και τον προλαμβάνει ενδυναμώνοντας τους μυς της πλάτης, που εξασφαλίζουν σταθερότητα και την ευελιξία στη σπονδυλική στήλη.