Επικαιρότητα Κρήτη

Ιεράπετρα: 42 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα σε υπνόσακους στην παραλιακή πλατεία – Αντιδράσεις και αιχμές

Στα κιόσκια της παραλιακής πλατείας Ιεράπετρας διανυκτέρευσαν 42 μετανάστες, μετά την απαγόρευση χρήσης του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καλογέρων ως χώρου φιλοξενίας

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η διαμονή σε υπνόσακους 42 μεταναστών το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου στα ανοικτά κιόσκια της παραλιακής πλατείας Ιεράπετρας, μπροστά στην αποβάθρα όπου δένουν τα ημερόπλοια και υπάρχουν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παίζουν μικρά παιδιά και περνούν δεκάδες τουρίστες.

Μετά τη διάσωσή τους τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και τη μεταφορά τους στην Ιεράπετρα, αναζητήθηκε λύση για την προσωρινή φιλοξενία τους, καθώς ο χώρος του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καλογέρων κρίθηκε ακατάλληλος από τις υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες έκαναν αυτοψία στο χώρο και αποφάσισαν να στείλουν σχετικό έγγραφο στο Δήμο Ιεράπετρας, απαγορεύοντας τη φιλοξενία ανθρώπων στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Καλογέρων, καθώς οι χώροι του κρίθηκαν ακατάλληλοι και ανεπαρκείς.

«Υποχρεωθήκαμε να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στα κιόσκια της παραλιακής πλατείας εξαιτίας κάποιων λανθασμένων ενεργειών υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι μας ανάγκασαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγγούλης.

«Η επιλογή αυτού του χώρου έγινε από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, διότι είχα εξηγήσει εξαρχής εδώ και καιρό ότι δεν έχουμε χώρους φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Επειδή είχαμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές, τους είχαμε φιλοξενήσει στην αρχή στα παλιά γραφεία της ΕΑΣΙ. Ο ιδιοκτήτης, όταν χρειάστηκε αυτόν τον χώρο, τον δώσαμε πίσω σε εκείνον και αναγκαστήκαμε να πάμε δυο καραβιές μεταναστών στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Μύθων και ευχαριστώ γι’ αυτό τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Ν. Σιγανό που έβαλε πλάτη για να πάνε εκεί οι άνθρωποι. Στους Μύθους οι κάτοικοι είχαν πολλά παράπονα, αλλά ήταν και μεγάλη η απόσταση για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους αυτούς οι λιμενικοί, οι εθελοντές του ΕΕΣ, αλλά και η τροφοδοσία ήταν δύσκολη που γινόταν από τον Δήμο. Τότε βρήκαμε καταφύγιο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Καλογέρων που ήταν ανενεργό. Εκεί είχαμε αυξημένες ροές και πολλές διαμαρτυρίες από ορισμένους κατοίκους του χωριού. Όταν ενημέρωσα τις Αρχές ότι δεν έχουμε κατάλληλο χώρο για φιλοξενία μεταναστών, έγινε καταγγελία από τον Λιμενάρχη Ιεράπετρας με την εμπλοκή της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης του Λιμενικού Σώματος. Μίλησα μαζί τους ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση και να εξυπηρετήσουμε την κατάσταση, ειδικά εκείνη τη μέρα που ένα λεωφορείο με μετανάστες επέστρεψε από το Λιμάνι του Ηρακλείου στην Ιεράπετρα, λόγω κακής συνεννόησης, και αναγκαστήκαμε να φιλοξενήσουμε στην αυλή του σχολείου στους Καλογέρους σε σκηνές 140 ανθρώπους, με πολλές αντιδράσεις από την περιοχή των Καλογέρων. Δεν έφτανε αυτό, αλλά έγινε καταγγελία από το Λιμενικό προς τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έκανε έλεγχο και μας έστειλε έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι ο χώρος του παλιού Σχολείου των Καλογέρων είναι ακατάλληλος για φιλοξενία ανθρώπων.

Όταν ενημερωθήκαμε για την έλευση των 42 μεταναστών, στείλαμε έγγραφο στο λιμεναρχείο και τους λέγαμε ότι “μετά την καταγγελία σας δεν διαθέτουμε κατάλληλο χώρο για φιλοξενία μεταναστών”. Το πρόβλημα είναι τώρα ορατό, αλλά υπήρχε και εχθές και προχθές. Μετά την καταγγελία και την απόφαση του Υγειονομικού, εμείς δεν έχουμε άλλο χώρο για φιλοξενία μεταναστών.

Ο χώρος στα κιόσκια της παραλιακής πλατείας χρησιμοποιήθηκε αυθαίρετα από το Λιμενικό, κι εμείς αναγκαστήκαμε, για να μην κοιμηθούν οι άνθρωποι αυτοί μέσα στο δυνατό αέρα και σε κοινή θέα, να τοποθετήσουμε περιμετρικά ένα αντιανεμικό δίχτυ, το οποίο θα το αφαιρέσουμε μόλις φύγουν αυτοί οι άνθρωποι για το Ηράκλειο», μας είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στο Λιμενικό.

dc837477
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης

Αργά το μεσημέρι, 3 μετανάστες αναχώρησαν για τη δομή φιλοξενίας των Χανίων και οι υπόλοιποι 39 αποφασίστηκε να μεταφερθούν στις 9 το βράδυ της Τετάρτης με λεωφορείο στο Λιμάνι του Ηρακλείου, από όπου θα μεταφερθούν με πλοίο στη Λέρο, όπως μας ενημέρωσε το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Η λέμβος με τους 43 επιβαίνοντες εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Χρυσής, στο πλαίσιο επιχείρησης που συντονίστηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην αποβάθρα της Ιεράπετρας.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε οι 42 μετανάστες να περάσουν προσωρινά τη νύχτα σε κιόσκι της παραλιακής πλατείας, σε μικρή απόσταση από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας. Για τις ανάγκες της προσωρινής διαμονής τους τοποθετήθηκε χημική τουαλέτα και πρόχειρη περίφραξη με αντιανεμικό δίχτυ περιμετρικά του χώρου, ενώ τη φύλαξή τους ανέλαβαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, από το παλιό Δημοτικό Σχολείο Καλογέρων μεταφέρθηκαν υπνόσακοι (sleeping bags) που βρίσκονταν στον χώρο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διανυκτέρευσή τους.

b01c916c
Η κ. Εύα Ρηγάκη

Στη φιλοξενία των 42 μεταναστών και στην παροχή πρώτων βοηθειών συνέδραμε το Περιφερειακό Τμήμα του ΕΕΣ, το οποίο είχε επίσης την υποχρέωση να βγάλει υπηρεσίες πυρασφάλειας, αφού η περιοχή της Ιεράπετρας, λόγω των ισχυρών βοριάδων, είχε δείκτη επικινδυνότητας 4 για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πηγή:www.neakriti.gr