Κρήτη

Με ασφάλεια στο λιμάνι της Σητείας σκάφος που έμπαζε νερά!

Κόλπος: Ξεκινάει η επιχείρηση «Sentinel» για την προστασία της ναυσιπλοΐας

Εισροή υδάτων σε σκάφος που έπλεε βορειοανατολικά του κάβο Σίδερο – Έδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο αλλοδαπών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σημαίας Ολλανδίας, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Σίδερο στο Λασίθι.

Οι δύο επιβαίνοντες ειδοποίησαν για εισροή υδάτων και άμεσα έσπευσαν στο σημείο πλωτό περιπολικό του Λιμενικού που συνόδευσε το ιστιοφόρο μαζί και με αλιευτικά σκάφη, ως το λιμάνι της Σητείας.

Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Σητείας Ι.Ψαράκη, το πλοίο έχει δέσει στο λιμάνι με ασφάλεια και αναμένονται οι δύο επιβαίνοντες για να δώσουν λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μεσημβρινές ώρες σήμερα, για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση του Ι/Φ ”AMBER NECTAR” σημαίας Ολλανδίας, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά Ακρωτηρίου Σίδερο Κρήτης, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Άμεσα απέπλευσαν προς παροχή συνδρομής περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Α/Κ ”ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ” Ν.Σ. 66 με επιβαίνων στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και σκάφος του Ναυτικού Ομίλου Σητείας.

Λίγο αργότερα, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το ”AMBER NECTAR” και το συνόδευσε στο λιμένα Σητείας όπου κατέπλευσε αυτοδύναμα και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι επιβαίνοντες καλά στην υγεία τους.

Από το Λιμεναρχείο Σητείας απαγορεύτηκε ο απόπλους του ως άνω ιστιοφόρου μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνήτη, ενώ διενεργούσε ιστιοπλοΐα το σύστημα απάντλησης στεγανών κυτών παρουσίασε εισροή υδάτων από το δίκτυο εξαγωγής έρματος η λειτουργία του οποίου είναι εξαρτημένη με τη μηχανή και ο κρουνός είχε ξεχαστεί ανοιχτός, ενώ με την εκκίνηση της μηχανής πραγματοποιήθηκε η απάντληση των υδάτων του συστήματος.