Κρήτη

Ευελιξία στον αντικαπνιστικό νόμο ζητούν οι καταστηματάρχες

Κόλπος: Ξεκινάει η επιχείρηση «Sentinel» για την προστασία της ναυσιπλοΐας

Υποστηρίζουν ότι τα μαγαζιά τους…ερημώνουν

Δραματική μείωση στην κίνηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης έχει επιφέρει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά και η δυσκολία προσέγγισής του με αυτοκίνητο και ανέρευσης θέσης στάθμευσης – σύμφωνα τουλάχιστον με τους επιχειρηματίες. Και μπορεί οι έλεγχοι να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα ουσιαστικά ωστόσο πολλοί , αν όχι οι περισσότεροι, επιχειρηματίες εφαρμόζουν ήδη το νόμο, που προβλέπει και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο, στα μαγαζιά εκτός των τειχών της πόλης, όπου έχει στραφεί το τελευταίο διάστημα το «ενδιαφέρον» των Ηρακλειωτών και σε αυτό το πλαίσιο, οι καταστηματάρχες, ζητούν «ισονομία» στους ελέγχους και τις βεβαιώσεις παραβάσεων. Όπως τονίζουν μάλιστα χαρακτηριστικά η «μη ισονομία θα στρέψει τον έναν επιχειρηματία εναντίον του άλλου, μια και θα αναλάβουν τον ρόλο του αστυνομικού και του…καταδότη».

Ήδη ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου – σύμφωνα με την πρόεδρό του Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή που μίλησε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 – σε συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους ανά την Ελλάδα, ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο για περισσότερη… ευελιξία στον αντικαπνιστικό, με κυρίαρχο αίτημα να δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να επιλέγει αν το κατάστημά του θα είναι για καπνίζοντες ή μη. Παράλληλα, θα ζητούνται κίνητρα – όπως η επιδότηση της…θερμάστρας που κρίνεται θετικό μέτρο από τους επαγγελματίες– προκειμένου οι καταστηματάρχες να καταφέρουν να κρατήσουν τον κόσμο έστω και έξω από τα μαγαζιά τους.

Μείζον θέμα επίσης για τους επιχειρηματίες είναι το πώς θα διευκολυνθούν οι Ηρακλειώτες να προσεγγίσουν το κέντρο και να βρουν εύκολα να παρκάρουν. Είναι γεγονός, ότι οι πεζοδρομήσεις σε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, τα έργα που εξελίσσονται έχουν μειώσει αισθητά τις θέσεις στάθμευσης, θέμα στο οποίο – τονίζει η κα. Αντωνακάκη – Χαλβατζή – πρέπει να παρέμβει η δημοτική αρχή. «Αν θέλουμε να επιβάλλουμε την τάξη, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότατα στους πολίτες να παρκάρουν εύκολα. Δεν είναι λύση να ξηλώνουν πινακίδες και να σηκώνουν αυτοκίνητα με τον γερανό», είπε συγκεκριμένα.