Επικαιρότητα Κρήτη

Μπαριτάκης: Τα «θολά» σημεία στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους σεισμόπληκτους – Τι πρέπει να προσέξετε

Αρκαλοχώρι: Υπομονή γιατί οι σεισμοί θα συνεχιστούν, λέει ο Τσελέντης

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και έμπειρος φοροτεχνικός, έκανε λόγο για ταχύτατες διαδικασίες, με θολά σημεία όμως που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και έμπειρος φοροτεχνικός , μιλάει στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη για τις ταχύτατες μεν διαδικασίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους σεισμοπαθείς ως προς τις αποζημιώσεις τους, περιγράφει δε τα θολά της σημεία που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων.

Όπως τονίζεται, δεν έχουν μπει στο σύστημα ακόμη όλες οι σεισμόπληκτες περιοχές καθώς φαίνονται μόνο ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, όμως δεν έχουν μπει όλα χωριά που έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές.

Ακόμη και σε αυτούς τους οικισμούς που έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα, για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι, στην ίδια οικογένεια, μπορεί να φαίνονται τα ακίνητα στον έναν αδερφό και στον άλλο όχι. Ορισμένοι δηλαδή δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τα ακίνητα τους εντός του συστήματος.

Παράλληλα, ιδιαίτερα προσοχή απαιτείται κατά την υποβολή αιτήσεων αποζημιώσεων στο σημείο χαρακτηρισμού των βλαβών ως «πολύ βαριές», «σημαντικές» ή «ελαφριές». Ανάλογα με το τι δηλώνει ο πληγέντας, αντίστοιχο είναι και το ποσό που διεκδικεί, αποζημίωση εφάπαξ για την οικοσκευή και προκαταβολή έναντι στεγαστικής αρωγής. Για  την δεύτερη περίπτωση, για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, πρέπει να επωμιστεί ο φάκελος με τα σχετικά πιστοποιητικά, τους ελέγχους της δευτεροβάθμιας επιτροπής, αν χρειαστεί οικοδομική άδεια, μηχανικού, προκειμένου να μην υπάρξει θέμα επιστροφής χρημάτων.

Τέλος, για να λάβει την αποζημίωση της οικοσκεύης ο ενοικιαστής του ακινήτου, θα πρέπει να γίνει διασταύρωση του μισθωτηρίου – που πρέπει με ευθύνη του ιδιοκτήτη – να είναι αναρτημένο στο taxisnet.

Αν ο ιδιοκτήτης, δεν το είχε δηλώσει ως τώρα, κινδυνεύει με πρόστιμο έως 500 ευρώ.