Επικαιρότητα Κρήτη

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ: Νερό από την 1η Μαρτίου!

Πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν! Νερό από το φράγμα του Αποσελέμη θα τρέχει από 1η Μαρτίου με συνεχή ροή στο Ηράκλειο, όπως αποφασίστηκε χθες στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχαν τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης με τους επικεφαλής και τα στελέχη των ΔΕΥΑ Ηρακλείου Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου.

Όπως αποφασίστηκε το κόστος του νερού θα παραμείνει σταθερό στα 19 λεπτά το κυβικό μέτρο, ενώ η προοπτική που υπάρχει είναι η τιμή αυτή να πάρει φθίνουσα πορεία, όταν προχωρήσουν και ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα ενεργειακής αναβάθμισης που ακολουθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης με δηλώσεις του στην «Π» τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης, καθώς επικράτησε σύνεση, ορθή λογική και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές σε σχέση με τη διαχείριση του νερού.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν η διαχείριση του νερού του φράγματος να γίνει με προοπτική τριετίας και να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες ποσότητες νερού που δεν θα ξεπεράσουν τα 8-85 εκ κυβικά.

Νερό στο φράγμα Αποσελέμη

Η εκτίμηση που διατυπώθηκε από όλες τις πλευρές ήταν ότι το φράγμα είναι ρεαλιστικός στόχος ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 20-25 εκ κυβικά εάν συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις με τους ρυθμούς που βλέπουμε ότι εκδηλώνονται φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όλες οι ΔΕΥΑ να καταθέσουν ένα οργανόγραμμα στο οποίο θα περιγράφεται ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες που έχουν και θα ξεκαθαρίζεται πως θέλουν να γίνεται η τροφοδοσία.

Για την ακρίβεια, όπως τονίσθηκε, στην περιοχή της Χερσονήσου τους χειμερινούς μήνες οι ανάγκες είναι εντελώς περιορισμένες σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση του νερού «χτυπάει» χωρίς υπερβολή «κόκκινο».

Αντίθετα το Ηράκλειο ζητά να έχει μια σταθερή τροφοδοσία η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορεί να έχει μια αύξηση της τάξεως του 20-30%.

Όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ έχουν πολύ μεγάλη ωριμότητα σε σχέση με  το θέμα της τροφοδοσίας του νερού καθώς όλοι έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να  να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείρισή του.