Επικαιρότητα Κρήτη Σεισμός

Σεισμοί: Στο «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη – Ανησυχία για τα επιβαρυμένα κτίρια (βίντεο)

Ο Άλεκ Μπάλντγουιν πυροβόλησε και σκότωσε γυναίκα στα γυρίσματα της ταινίας Rust

Τρία τεσσάρια και δεκάδες μικρότερα χθες στο Αρκαλοχώρι – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι,που βλέπουν φυσιολογική εξέλιξη – Συστάσεις για προσοχή στα κτίρια που έχουν ήδη επιβαρυνθεί

O ένας μετά άλλο σημειώνονταν την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου οι σεισμοί στην Κρήτη με την ανησυχία να αυξάνεται από τα απανωτά ρίχτερ, που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ και έφτασαν δύο φορές ως τα 4,5 ρίχτερ και άλλη μία νωρίς το απόγευμα τα 4,1 R.

Συνηθισμένοι στα τριάρια και τα τριαμισάρια των προηγούμενων ημερών, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου και του Ηρακλείου αιφνιδιάστηκαν. Όχι όμως και οι σεισμολόγοι, που δηλώνουν καθησυχαστικοί, αναγνωρίζοντας μια φυσιολογική εξέλιξη, έστω και συγκυριακά χρονικά «φορτωμένη» από δονήσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι οι μετασεισμοί των μετασεισμών του κύριου σεισμού, όπως εύστοχα περιγράφονται οι χθεσινοί, αλλά η επιπλέον καταπόνηση των ήδη επιβαρυμένων κτιρίων από τα επιφανειακά 6 ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου και τον πιο ισχυρό μετασεισμό, ένα εικοσιτετράωρο μετά την κύρια δόνηση που έφτασε τα 5,3 ρίχτερ. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στη «ΝΚ» , ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην αντισεισμική τεχνολογία, Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος είχε επιτόπια εικόνα της κατάστασης στο Αρκαλοχώρι μετά την ισχυρή δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στα κτίρια που έχουν ήδη υποστεί ζημιές και μπορούν να δεχτούν επιπλέον πλήγματα από την αθροιστική δράση των ισχυρότερων μετασεισμών, όπως οι χθεσινοί. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υπάρχει γενικά ένα αυξημένο επίπεδο προσοχής από τους πολίτες, καθώς ένας σεισμός δεν παύει να είναι δυνητικά επικίνδυνος ακόμα και από απλά πράγματα, όπως η μετατόπιση και πτώση ενός κεραμιδιού, ενός τούβλου ή ακόμα και μιας γλάστρας. Μια που η γη συνεχίζει να κινείται, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, όπως σημειώνει ο κ. Καρύδης, να περιμένουμε υπομονετικά και ψύχραιμα μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τους σεισμολόγους ότι έχει ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή ώστε να γίνουν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια.

ΠΗΓΗ